rendszám és forgalmi engedély kell a quadokra isNéhány rossz példa miatt megbélyegzik a quadosokat. Rendszám és forgalmi engedély kell a quadokhoz, ha azok részt vesznek a közúti forgalomban. A szabály júliustól érvényes. Gemencben nem jellemző a használatuk.

A környezetvédők, az erdő- és földterület-tulajdonosok, a vadásztársaságok nem mindenütt fogadják kitörő örömmel a quadosok jelenlétét. A quad, vagy más néven ATV (All Terrain Vehicle) néhány éve kezdte meg hódító útját Magyarországon is. A minden terepviszonyon használható jármű hamar népszerű lett a tulajdonosok körében.
Doszpod Tamás szenvedélyes quados szerint a négykerekű jármű minden évszakban fantasztikus élményt nyújt terepen. Ugyanis ezt a gépet terepre, földesutakra, nem betonútra találták ki, annak ellenére, hogy sokan így is használják. Legnagyobb előnye, hogy mindenhol, árkon-bokron átviszi utasát, gyakorlatilag nincs akadály. Ugyanakkor stabilabb, mint a kerékpár vagy a motorkerékpár. Természetesen a súlypontra itt is ügyelni kell, hiszen a quad is fel tud borulni, és nagy súlya miatt egyáltalán nem veszélytelen. Alapvető a bukósisak, a védőfelszerelés használata. Fontos, hogy olyanok használják a négykerekűt, akik tudják kezelni, és betartják a használat alapszabályait, így elkerülhetőek a balesetek. - Sajnos, ma már nagyon sok embernek van quadja, de nem mindenki használja megfelelően, a megfelelő helyen, és felelősségteljesen - fűzte hozzá a fiatalember. Néhány rossz példa miatt pedig az egész quados közösséget megbélyegzik.

Vélhetően a fent említett rossz példák hatására nyár közepétől szigorítják az e járművekre vonatkozó szabályokat - amelyek valójában nem is nagyon voltak idáig -, forgalmi engedélyhez és rendszámhoz kötik a használatukat. Akik rendszám nélkül vesznek részt a közlekedésben, hatvanezer forintos bírságot kockáztatnak.
Vajon Tolna megyében is kedvezőtlen a vélemény a quadosokról?
- A gemenci erdő területén nem jellemző ezeknek a járműveknek a használata - mondta Varga Zsolt, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatvezetője. - Egyrészt viszonylag zárt terület, másrészt - ártéri erdőről lévén szó - sík terep, ami nem jelent igazi kihívást a quadosoknak. Ők inkább a dombos-völgyes területeket kedvelik. Például a Szekszárd melletti Sötétvölgyet, ami bizony védett terület. Kedvelt rész még a paksi ürgemezei, kihívást jelentő homokos talaj.
Varga Zsolt szerint kétféle quados van. Az első kategóriába tartozók sok pénzt áldoznak a hobbijukra, felrakják a quadjukat egy utánfutóra, és szervezett tereptúrákra járnak. A másik csoport tagjai beszereztek, vagy akár összebütyköltek egy járgányt, és hétvégén a lakóhelyük környékén száguldoznak. A problémát is jobbára ennek a csoportnak a tagjai okozzák. A közelükben lévő földterületek, vadászterületek tulajdonosai valószínűleg nem örülnek a jelenlétüknek.
A Tolna megyei vadászoknak - eltérően más megyéktől, ahol már lőttek quadosokra véletlenül - még nem volt konfliktusuk a motorosokkal. Kosaras Zoltán, az FVM megyei Vadászati és Halászati Felügyelőségének vezetője szerint semmiképpen nem helyes, ha erdőn-mezőn száguldoznak, tönkretéve a talajt. Üdvözli a rendeletet, miszerint rendszámot kapnak, így visszaellenőrizhetőek lesznek a járművek. De mint mondja, a szabály nem elég, hiszen azt be is kell majd tartatni. 


Mi is az a quad, és mire lehet használni?

A QUAD VAGY ATV (All Terrain Vehicle) egy olyan négykerekű jármű, amellyel szinte minden terepen lehet közlekedni. Nem sorolható sem az autók közé, sem a motorok csoportjába. Szerkezetileg inkább motorkerékpár, kinézetre pedig olyan, mint egy kis terepjáró. Használható hobbiként, mezőgazdasági célra, közúti közlekedésre vagy sportszerűen. HAZÁNKBAN már azok is próbára tehetik tudásukat, akik sportszerűen szeretnék űzni a quadozást. Indulhatnak off-road, cross, tereprally szakágakban.

Forrás: Tolnai Népújság