vegyszertől pusztultak a vadakTöbb mint 150 ezer euró a kőcsei ökológiai katasztrófa során keletkezett kár – jelentette be tegnap Mircea Băcală Temes megyei prefektus. Április elején több mint kétszáz vadállat pusztult el azt követően, hogy rágcsálóirtó szerrel szórtak be egy 700 hektáros területet a Temes megyei Kőcse közelében. A keletkezett kár 155 ezer euró.
A prefektus szerint a területet bérlő három olasz állampolgár és az Agricola San Giorgio cég ügyvezetője, egy román ügyvéd ellen – akik elrendelték a szer használatát – bűnvádi eljárás indult, akárcsak a temesvári RATINEXO cég ellen, amely a szert eladta, és amelynél az ellenőrök számos rendellenességet észleltek.Az ügyet a Temes megyei ügyészség vizsgálja.

Mint ismeretes, április elején a kőcsei erdő közelében számos vadállattetemet találtak a helybéliek, a prefektus által kért mérleg szerint valóságos ökológiai katasztrófa következett be: 40 őz, 80 nyúl, több róka, borz, görény, illetve más állat pusztult el mérgezés következtében.

A laboratóriumi elemzések szerint a tulajdonosok nagyon erős mérget, Larinatot használtak, és azt sem szakszerűen, ugyanis el kellett volna ásni a földbe, de ők szétszórták, és így a szél tovább hordta. A katasztrófa következtében több évre megtiltották a vadászatot a környéken.

Forrás: Krónika