milliókat buktak az erdőgazdaságokMilliárdos kárt okozó gazdálkodási szabálytalanságok miatt négy erdészeti társaságnál rendelt el vizsgálatot tulajdonosuk, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A cégek saját belső szabályaikat is megsértve olyan spekulatív devizaügyleteket kötöttek, melyeken milliókat buktak - euróban.
A Bakonyerdő, a Kisalföldi, valamint a Kiskunsági Erdőgazdaság kára többmillió eurós, a Zalaerdőnél úgy tűnik, a károk nem kritikusak. Az erdészetek évek óta kötöttek olyan spekulatív ügyleteket, melyeknél a bank kockázata jóval kisebb volt, mint az övék. Pár tízmilliót korábban nyertek a bolton, de a forint gyengülésével óriási veszteségük keletkezett.

A helyzet a Bakonyerdőnél a legsúlyosabb: a cég vagyonának csaknem száz százalékát terheli zálogjog. Az erdőn kívül gyakorlatilag minden a banké: fűrésztelepek, vadászházak és más ingóságok. A veszteségért az állam jót is állhat, ha nem teszi, akkor az érintett vagyon a bankra száll. Hacsak nem sikerül megpuhítani a már eddig is sokat profitáló bankokat: a vizsgálatok befejezése után dönti el a vagyonkezelő, megtámadja-e a szerződéseket a bíróság előtt. Jogászok szerint jók lennének az esélyeik, mert feltűnően aránytalan az erdőtársaságok kockázatviselésének mértéke.

Az árfolyamfedezeti ügyletek zöme az idén zárul, de van olyan is, ami csak 2013-ban. A vizsgálat azt is tisztázni fogja, hogy az állam képviseletében dolgozó felügyelőbizottsági és igazgatósági tagok tudtak-e az ügyletekről. Ha igen, őket is felelősség terheli.

Forrás: NOL