őzbakvadászati idényCsak a szolgáltatások bővítésével lehet versenyben maradni. Magyarországon az őz az egyetlen nagyvad, amelyről elmondható, hogy minden tájegységünkben megtalálható és vadászható.

Sok vadásztársaság bevételi forrásának jelentős részét az őzbak vadásztatásából befolyt összeg teszi ki. Minél nagyobb az elejtett vad trófeájának súlya, annál többet fizetnek érte a vadásztársaságokkal leszerződött bérvadászok. Ezek alapján korántsem mindegy, hogy mekkora trófeájú és milyen minőségű bakok kerülnek terítékre. A kiemelkedő agancsú őzbakok hazája elsősorban az Alföld, azon belül is Jász-Nagykun-Szolnok megye.
Mint minden évben, most is próbára teszi a vadásztársaságokat az április 15-ével megkezdődött őzbakvadászati idény. Sok nyitott kérdés és számtalan előre meg nem határozható tényező -gondoljunk csak a tavaszi időjárás viszontagságaira vagy a kiváló vadbúvóhelyül is szolgáló mezőgazdasági kultúrnövények gyors növekedésére - befolyásolhatja, hogy a vadásztársaságok minél előbb, már az idény kezdetekor, le tudják-e „termelni" az erre az évre meghatározott kilövési kvóták nagy részét.

Az eddigi eredményekről Domján Sándort, a karcagi Nagykun Vadásztársaság gazdasági vezetőiéi kérdeztük. - Társaságunk területén - ami jellemzően apróvadas terüld, 1,5 százalékos erdősültséggel - a bérvadászoknak eddig -15 darab őzbakot sikerült elejteniük. Ebből jó pár darab meghaladja az 500 gramm feletti trófeasúlyt, ami jónak mondható. Eddig a legnagyobb bakunk 524 grammos lett -mondta. A vendégekre vonatkozóan kiemelte: az idény elején általában a külföldi bérvadászok jönnek, de egyre gyakoribbak a magyar vendégek is. - Évente 80-9(1 őzbak és 160-180 őztarvad elejtésére van lehetőség a területünkön. Az állomány gondos kezelése és az elengedhetetlen selejtezése biztosítja a kiváló minőségű őzállományt. Ez azt jelenti, hogy a gazdaságilag, egészségileg nem megtelelő egyedeket minél előbb ki kell venni az állományból, az ígéretes bakokat pedig kímélni óvni kell -tette hozzá.
- A mai rohanó világban, mint mindenre, a vadászatra is kevés idő jut - mondta Dómján Sándor. - Mi az ebből adódó igényt úgy próbáljuk orvosolni, hogy már jó előre felkészülünk a vadászatokra. Tesszük ezt úgy, hogy több őzbakunkat előre lerajzoljuk, lefotózzuk, és a vendég már a vadászházban eldöntheti, melyiket szeretné elejteni. Ezután tájékoztatjuk, hogy nagyjából mekkora súlyú a trófea, és ez neki mennyibe fog kerülni - emelte ki.

Vadászvendégeiket a minden igényt kielégítő vadászházukban tudják elhelyezni, de aki még ennél is többre vágyik, annak a városban található szállodákban biztosítanak elhelyezést. Hozzátette: sok visszatérő vendégük van, de az utóbbi időkben ez a szám lecsökkent. Ennek oka lehet az is, hogy sok vadásztársaság elkezdte csökkenteni az árait, ahelyett, hogy a szolgáltatások köret és színvonalat bővítették volna. A Nagykun Vadásztársaságnál vallják, hogy csak magas szintű munkával és szolgáltatásokkal lehet megtartani a vendégeket. Ennek érdekében a vadásztatás mellett sok egyéb lehetőséget is felkínálnak a hozzájuk érkezőknek: többek között termál-fürdőzésre vagy lovaskocsizásra is van lehetőség.
A vadásztársaság szerepet vállal a gyerekek környezettudatos nevelésében is. Rendszeresen fogadunk iskolás és óvodás korú gyermekeket, akiknek bemutatjuk a Hortobágyra jellemző állatvilágot szabad környezetében, vagy éppen a vadászházban található preparátumok által - mondta. BORS RICHÁRD

A SIKER KULCSA. Jász-Nagykun-Szolnok megyében tavaly csaknem 1400 őzbak került terítékre, és közülük 450 trófeát minősítettek érmesnek Ezek az adatok is alátámasztják, hogy a megyéé az ország legjobb őzállománya - véli Kővári Ferenc nyugalmazott Jász-Nagykun-Szolnok megyei fővadász. Szerinte a megye néhány területén még ennél is kimagaslóbb az állomány. Itt elsősorban Tiszaföldvár-Tiszaug és Karcag-Kisújszállás térségére gondol, ahonnan minden évben számos aranyérmes bak kerül terítékre. Úgy véli: mindez betudható az élőhely minőségének és a többéves szakmai odafigyelésnek Nagy szerepük van a térségben gazdálkodó vadgazdáknak akik minden tudásukkal á terület őzállományáért dolgoznak, a vadat szinte sajátjuknak tekintik. Álláspontja szerint a világszínvonalú állomány egyik kulcsa, hogy minden körűimé nyék között kímélni kell a sutavadat, és a selejtezés is csak magas szintű szakmai tudással végezhető, nem szabad idejekorán elejteni a trófeás vadat, meg kell várni, míg beérik Az idei évről közölte: az eddig elbírált bakok alapján jónak mutatkozik, de még nagyon az idény elején vagyunk

Forrás: Magyar Nemzet