a vadkilövések elmaradtak a várttólGímszarvasból és őzből terítékre hozták a vadászatra jogosultak az üzemtervekben előírt mennyiséget. A vaddisznó- és a dámkilövések azonban elmaradtak a várttól.

A napokban készült el a vadászati hatóságnál a tavalyi vadászati év eredményeinek összesítése. Gímszarvasból és őzből javultak a kilövési eredmények, de a dám és a vaddisznó elmaradt a várttól.

– A vaddisznó kilövésénél ugrásszerű változás várható, mert minden vadászatra jogosultnak harminc százalékkal megemeltük a benyújtott kilövési tervet – mondta Simon Pál megyei vadászati főfelügyelő. – Így több mint 16 ezer egyed kilövését tervezzük. Ezt nem is fogják jó néven venni a vadászatra jogosultak, de úgy döntött a vadászati tanács, hogy a vaddisznó mezőgazdasági és erdei kártétele olyan magas, hogy ezt a lépést meg kellett tenni.

– A vadhúsátvevők nyomott árai sem használnak a vaddisznólövési kedvnek – folytatta Simon Pál. – Ma már a kutyatáp ára is magasabb a vadhúsénál. Ez egyszerűen tönkreteszi az ágazatot. A hatóság mindent elkövet a vadászati lehetőségek növelése érdekében. Már a tilalmi idő elkezdődése előtt, ha nem is szorgalmazzuk, de engedélyeztük a koca elejtését. Így bátrabban lőhetik a vadászok a negyven-, ötvenkilós disznókat, de reméljük, hogy jó érzésű vadászember továbbra is kíméli a malacait vezető kocát.

Tíz évvel ezelőtt több mint százmillió forint volt az ágazat bevétele, tavaly hétmillió forint veszteséget könyvelhettek el.
– Még ennek a számnak is örültünk, mert csökken – elemezte Simon Pál. – Bár ezek a számok csak jelzésértékűek, mert a vadásztársaságoknál a kiadás és a bevételek nem egzaktak. Ha nincs pénze a társaságnak, a tagok a zsebükbe nyúlnak. Ugyanakkor létezik olyan bartell üzlet, ami pénzügyileg nem jelenik meg.

Ezek a számok inkább csak az üzemszerűen gazdálkodó vadásztársaságok pénzmozgását követik le. A szarvasterítés az utóbbi időben nem csökkent, sőt némi növekedés is tapasztalható. A vadászati szakemberek dámból az idei évben magasabb terítéket vártak.

– Nemhogy nőtt, hanem háromszáz darabbal csökkent a dám terítékre hozása – tette hozzá Simon Pál. – Lábodon és környékén az elmúlt évben a vadászok olyan mennyiségű nőivarú egyedet lőttek meg, ami előre vetíti a csökkenést. Ez valamit javít a helyzeten, de ezen a környéken a dámlelövést is megemeltük. A megye az ötezer darabos őzlelövésnél megállt. A bakot még szívesen meglövik a vadászok, de a nőivarú egyedeket nem. Főként az erdősítésekben kéne sutát is lőni. A rügyrágással tetemes kárt okoz, ezt az erdőkezelők már nem viselik el. Zavaró, hogy szarvasból lényegesen többet lőnek, lövetnek mint őzből. A szarvasok között szinte már nincs öreg bika, sőt a közép korosztály is erősen fogytán van.  Ez derül ki a trófeabírálati eredményekből, hiszen egyetlen kiemelkedő trófeát sem találta.

Forrás: Sonline