barnamedve járt a bükkbenEgy kamera felvételt is készített az állatról még augusztusban. A fotót azonban csak most hozták nyilvánosságra, nehogy a turisták megrohamozzák a területet. Tavaly három helyen észlelték medve nyomait Magyarországon, de eddig még egyszer sem sikerült fényképet készíteni róla.
Egy speciális, védett állatok megfigyelésére kifejlesztett kamera rögzítette a felvételt a medvéről.

A kép egy viszonylag fiatal példányról készült, amelynek a tömege száz-százhúsz kilogramm lehet, mondta el a Független Hírügynökségnek Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának zoológiai referense.

Az állat feltehetően Szlovákiából kóborolt át a Bükki Nemzeti Park területére, ahol - miután elhagyta az anyját - azt kereste, hol telepedhetne le hosszú távon. A természetben élő medvék kerülik az embert. Ha nem bántják, a turistáknak sem kell tartaniuk ettől az állattól.

Nem ez volt az első eset, amikor medve járt Magyarországon. Tavaly nyáron az Aggteleki Nemzeti Parkban egy anyaállat és bocsa nyomait találták. Azt nem tudni, hogy hol lehet most az augusztusban lefényképezett medve, hiszen egy nap alatt akár száz kilométert is képes megtenni.

Forrás: FH