emelték a vaddisznókilövések számátEmelték a vaddisznókilövések számát. Gímszarvasból és őzből terítékre hozták a vadászatra jogosultak az üzemtervekben előírt mennyiséget. A vaddisznó-és a dámkilövések azonban elmaradtak a várttól.

A napokban készült el a vadászati hatóságnál a tavalyi vadászati év eredményeinek összesítése. Gímszarvasból és őzből javultak a kilövési eredmények, de a dám és a vaddisznó elmarad a várttól. 
- A vaddisznó kilövésénél ugrásszerű változás várható, mert minden vadászatra jogosultnak harminc százalékkal megemeltük a benyújtott kilövési tervet - mondta Simon Pál megyei vadászati főfelügyelő. - így több mint 16 ezer egyed kilövését tervezzük. Ezt nem is fogják jó néven venni a vadászatra jogosultak, de úgy döntött a vadászati tanács, hogy a , vaddisznó mezőgazdasági és erdei kártétele olyan magas, hogy ezt a lépést meg kellett tenni. A vadhúsátvevők nyomottan tartott ára sem használ a vaddisznólövési kedvnek. Ma már a kutyatáp ára is magasabb a vadhúsénál. Ez egyszerűen tönkreteszi az ágazatot. A hatóság mindent elkövet a vadászati lehetőségek növelésének. Már a tilalmi idő elkezdődése előtt ha nem is szorgalmazzuk, de engedélyeztük a koca elejtését. így bátrabban lőhetik a vadászok a negyvenötven kilós disznókat, de reméljük, hogy jóérzésű vadászember továbbra is kíméli a malacait vezető kocát.
Tíz évvel ezelőtt több mint százmillió forint volt az ágazat bevétele, tavaly hétmillió forint veszteséget könyvelhettek el.
- Még ennek a számnak is örültünk, mert csökken - elemezte Simon Pál. - Bár ezek a számok csak jelzésértékűek, mert a vadásztársaságoknál a kiadás és a bevételek nem egzaktak. Ha nincs pénze a társaságnak, a tagok a zsebükbe nyúlnak. Ugyanakkor létezik olyan bartell üzlet, ami pénzügyileg nem jelenik meg.

Forrás: Somogyi Hírlap