kárpátaljai tájvédelmi parkTöbb mint 11 ezer hektáron, négy kárpátaljai járást érintve rövidesen létrejöhet a Tisza-menti Tájvédelmi Park. A Kárpátalja megyei közgyűlés (tanács) képviselőtestülete úgy döntött, hogy még az idén meg kall alakulnia a Tisza-menti Tájvédelmi Parknak, amely 11 357,66 hektáron terül majd el a legmagyarabb folyó mentén a nagyszőlősi, a beregszászi, a munkácsi és az ungvári járásokat érintve.
Andrij Pohorelov, a megyei környezetvédelmi főosztály vezetője a sajtónak elmondta, hogy a tanácsi határozat döntése értelmében hivatalának három hónapon belül elő kell készítenie az új tájvédelmi körzet működésére vonatkozó hivatalos rendeletet, illetve intézkednie kell a területen található természetvédelmi objektumok átadásáról a park javára.
A Kárpátalja Megyei Erdő- és Vadgazdálkodási Főosztályt megbízták, hogy a hatályos törvényi rendelkezéseknek megfelelően bocsásson a tájvédelmi park rendelkezésére 1879,1 hektár erdőterületet, amely jelenleg a Nagyszőlősi Erdőgazdaság kezelésében áll.
Az új természetvédelmi terület fenntartását elsősorban a megyei környezetvédelmi alapból, a park bevételeiből, befektetői pénzekből, illetve pályázatokon elnyert eszközökből kívánják megoldani.

Forrás: Kárpátinfó