pézsmatulok vadászatMíg Grönlandról sokaknak az ott élő rénszarvasok kapcsán inkább a Mikulás jut eszükbe, addig egy vérbeli vadász képzeletében valószínűleg egy izgalmas vadásztúra képe derenghet fel a világ legnagyobb szigetének nevének említésekor.
Az óriási, közel kétmillió négyzetkilométeres szigetnek, Grönlandnak csupán egyötöde jégmentes terület. A zord éghajlatú országban a növényzet a part mentén szegényes tundra, míg délebbre már csenevész, törpe bokrok is megélnek. Nyár végére azonban a mélyebben fekvő területeken virágba borulnak a mezők. Grönland állatvilága nem csupán gazdag, hanem meglehetősen sajátos is. A jegesmedvék, fehér és ezüst rókák, pézsmatulkok, karibuk, azaz rénszarvasok, farkasok, valamint a tundrán és a mocsaras cserjések közt élő kis állatok, a lemmingek egyaránt jellegzetesek. Grönland vizeiben élnek a cetek, rozmárok és fókák különböző fajtái mellett a tengerek unikornisának tartott narvalok is. Vadászati szempontból nagy változást jelentett, hogy a grönlandi hatóságok évi 150 példányban korlátozták a jegesmedvék kilövését, mivel félő volt, hogy a globális felmelegedés miatt az állatok eltűnnek. Ez a szám százzal kevesebb az eddiginél, vadászatuk pedig csak grönlandiak számára lehetséges, igaz, nekik is csak akkor, ha rendelkeznek érvényes, kifejezetten jegesmedve-vadászatra vonatkozó engedéllyel. A világ vadászainak körében ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend a sziget, köszönhetően többek között a négy-ötezer darabos pézsmatulok állománynak valamint a vadregényes tájnak. Paller Attila a vadászatszervezéssel foglalkozó PA-Contacttól kérdésünkre elmondta, hogy a szigetet többnyire azok választják, akik több állatfaj elejtése után pézsmatulokkal kívánják kiegészíteni trófeagyűjteményüket: "Elsősorban azok a vadászok utaznak Grönlandra, akik amellett, hogy megengedhetik ezt maguknak, kifejezetten pézsmatulokra szeretnének vadászni."

Magyarországról Koppenhágán keresztül érdemes a szigetre utazni, ahol leszállás után kutyaszánnal juthatunk el a vadásztáborokba. Grönlandon a közlekedés is rendhagyó: hajóval, repülővel, kutyaszánon, esetleg sílécen juthatunk el egyik településről a másikra. Az érkezőket fűtött, hőszigetelt vadászkunyhókban vagy vadászsátrakban szállásolják el aszerint, hogy előzetesen mit foglaltak le. Az egyhetes grönlandi vadászutak csomagárai általában 4 és 5 ezer euró között változnak, ez forintban körülbelül 1 és 1,3 millió közötti összegnek felel meg. Természetesen ebben az árban a szálláson, étkezésen és a grönlandi szállításon túl többnyire benne van egy pézsmatulok kilövésének díja is. Attól függően, hogy téli vagy pedig nyári időszakban érkezünk, mínusz 15-25 fok, vagy plusz 10-15 fok közötti nappali hőmérsékletre kell számítanunk. Télen mindenképpen érdemes vinni magunkkal speciális, erre a klímára kialakított ruhákat és hálózsákot, bár a helyszínen van lehetőség bérlésre is. Míg a téli vadászatokra kutyaszánnal indulnak, addig nyáron hajóval és gyalog erednek az állatok nyomába. A téli szezon csúcspontja március eleje és április első fele közé, míg a nyári szezoné július közepe és augusztus első fele közé esik. A pézsmatulok mellett általában kilőhető a sarki róka, a hófajd és a havasi nyúl is. A csapatban járó, termetes pézsmatulkok trófeái igazi díszei lehetnek a vadászok gyűjteményének, hiszen egy kifejlett bika elérheti a 300-350 kilogrammos súlyt is. A nagy, bozontos szőrzetű állatok vadászata elsősorban a sziget nyugati részein történik, hiszen az ottani példányok a kedvezőbb táplálkozási feltételek és a melegebb klíma miatt nagyobbak, erősebb felépítésűek.

Forrás: De Luxe