őzbakvadászat trófeabírálatA vadászatra jogosult a vadászati törvény értelmében a gímszarvas, a dámszarvas és az őz agancsát, a muflon csigáját minden esetben, a vaddisznó esetében pedig a 16 cm-nél hosszabb agyarat köteles trófeabírálatra bemutatni. A bírálatot a vadászati hatóságok végzik.
Az őzbak vadászati idényének kezdetekor jelentősen megnőnek az ezzel kapcsolatos államigazgatási feladatok. Győr-Moson-Sopron megyében az éves őzbakteríték meghaladja a 2000 darabot, ennek jelentős része a tavaszi időszakban kerül bemutatásra.

A vadászati engedély birtokában elejtett és az elhullott egyed trófeája esetén 30 napon belül, a vadászjeggyel rendelkező vadász esetében a vadászati idényt követő 30 napon belül kell eleget tenni a bemutatási kötelezettségnek.

Az elejtett vad trófeáját legtöbb esetben a területileg illetékes hivatásos vadász készíti elő és ezt az adatokkal kitöltött trófeabírálati jeggyel együtt a bírálaton bemutatja.

A bírálat során a szárak hosszát és a terpesztést mérőszalaggal mérjük, az agancs kis koponyára számított tömegét pedig mérlegen, ha a trófea méretei alapján megközelíti az érmes határt, akkor a részletes bírálat következik, ekkor mérjük a trófea köbtartalmát (a vízbe merítéssel kapott tömegből számoljuk) és elbíráljuk a szépségpontokat, így értékeljük az agancs színét, a gyöngyözését, szabályosságát, az ágvégek alakulását és a rózsáját.

Az összes pontszám ha eléri a 105 pontot, akkor a trófea már bronzérmes minősítést kap, 130 pont esetében beszélünk aranyérmes trófeáról. Magyarországon az őzbakagancsot 170 pont elérése esetén a minisztériumnak felülbírálatra kell bemutatni, mivel az értékes trófeák nemzeti értéket képviselnek.

A fizető vadásztatás esetében a gyakorlat kizárólag a trófea 24 órás kiskoponyára számított tömegének meghatározását teszi szükségessé, az árak ez alapján kerülnek meghatározásra, egy 150 g alatti trófeáért az elejtő 20.000 Ft-ot, míg egy 400 g körüliért már 200.000 Ft-ot is fizethet. Ilyen súly felett már erősen emelkednek az árak, hiszen az őzbakállományunk esetében csak kiemelkedő területeken haladja meg az érmes arány a 10%-ot.
őzagancs trófeaőzagancs trófeabírálat

A bírálaton fontos szakmai jellemző az elejtett állat korának meghatározása, hiszen a vadászatra jogosultak éves tervszámai korosztályokra bontva határozzák meg az elejthető mennyiséget. Minden esetben minősítik az elejtést szakmai szemmel is, bár napjainkban a hibás vagy korai kilövéseknek nincs pénzbírságvonzatuk, minden vadgazdálkodónak érdeke a fiatal, jó képességű egyedek kímélete, hiszen kiemelkedő értékű trófea később ezektől várható.

Forrás: Kisalföld