vad ütközés, őzek ugranak át az útonA szokottnál több autó-vad ütközés történt a napokban megyénkben, jellemzően őzek csapódtak a gépkocsik szélvédőinek. Zuberecz Tibor megyei fővadász elmondta: az őzbakoknál a területfoglalás zajlik, ilyenkor a bak a saját területéről elkergeti az oda betévedőt, betolakodót, és könnyen az úton is átszaladnak.

Az aszály miatt fejletlenek maradtak a vetések, és nem tudnak elrejtőzni a vadak, például a kóbor kutyák könnyebben megzavarják őket. A földeken zajló gépi munkáktól is megijedhetnek az állatok, és menekülés közben átvágnak az úton.

Az ütközéseknél rendszerint az autós és a vad, a vadásztársaság is vétlen. Az őz, fácán nem tudja, hol és mikor mehet át, az autós egy hirtelen elé ugró vagy repülő vaddal szemben tehetetlen. A veszélyes üzem elvén a vadászatra jogosult és az autós is viseli a saját kárát. Ma már ilyen kárra biztosítást sem kötnek.

Régebben a vadásztársaságok kötelezően fizettek biztosítási díjat, és ennek alapján térítette meg az autósok kárát a biztosító. Állítólag nem vaddal történő ütközéseket is leigazoltak egyes társaságok, így a befizetett pénz nem volt elég, és később nem akadt olyan biztosító, mely felvállalta volna ezt a profilt. A vadászatra jogosult igazából akkor vonható felelősségre, ha tevékenysége összefüggésbe hozható a balesettel. Ilyen lehet a vadászat, a hajtás, amikor a vadászok elől menekülnek az állatok, illetve ha az úttest mellé etetőket helyeznek el, és ezek odavonzzák a vadakat.

Őz, fácán és néha a nyúl jellemző

Megyénkben jellemzően őzeket és fácánokat, ritkábban nyulakat ütnek el. Közlekedési szakemberek szerint vad hirtelen feltűnésénél a kisebbik rossz, ha ütközünk. Ha elkapjuk a kormányt, súlyosabb következmények lehetnek. A vadászatra jogosultak megyénkben több helyen kezdeményezték vadveszélyt jelző táblák kitételét, de ahol nincs ilyen tábla, ott is elénk ugorhat őz, fácán vagy nyúl.

Albert István hadnagy, a megyei rendőrség sajtóreferense elmondta, amennyiben bejelentést kapnak vad elütéséről, kimennek a helyszínre, és jegyzőkönyvet vesznek fel. Ha a vad elpusztul, kihívják az illetékes vadásztársaság képviselőjét, és ő szállítja el a tetemet. Ha a vad elmegy a helyszínről, akkor csak értesítik a balesetről a vadászatra jogosultat.

Az autópályán a fenntartó fizet

Gyulainé dr. Tóth Zsuzsa, a Magyar Autóklub jogi igazgatója kiemelte, az autópályákon történő vaddal ütközések után már általában az autópálya üzemeltetője vagy a területileg illetékes vadásztársaság fizeti a kárt. Sokan évekig, évtizedekig spóroltak, hogy autót vegyenek, és vaddal ütközésnél milliós kár is érheti őket, amiről nem tehetnek. Az önrészt annak is állnia kell, akinek cascója van. A jogi igazgató szerint valamilyen biztosítási konstrukció kidolgozása lenne az üdvözítő. Ny. L.

A gépkocsi elé ugrott az őz, a sofőr megsérült

Megyénkben legutóbb Orosháza külterületén történt személyi sérüléssel járó vaddal ütközés. Személyautó elé ugrott egy őz, és az állat az ütközés következtében a szélvédőnek csapódott. A gépkocsi sofőrje a balesetben könnyű sérülést szenvedett, a vad elpusztult. Az autóban 150 ezer forintos kár keletkezett, a vadásztársaságnak 15 ezer forintos kára származott az őz elvesztése miatt. Megyénkre az apróvadak a jellemzőek, így szerencsére kevés az olyan ütközés, melyben ember is megsérül.

Forrás: Beol