hajtóvadászatCsaknem duplájára emelkedett a vadgazdálkodás nyeresége Zala megyében a 2008-2009-es vadászati idényben. Míg a korábbi évben 44 millió, addig a 2009. február 28-án zárult idényben 88 millió forint nyereséget könyvelhettek el a vadásztatók - mondta el a Független Hírügynökségnek hétfőn Lázár Attila, a Zala Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vadászati főfelügyelője.
Megnőtt az igény a nagyvadterelő és vaddisznó hajtó vadászatokra. Elsősorban ezzel magyarázható a bevétel növekedés - mondta Lázár Attila. Egy-egy társas vadászaton akár 25 fegyveres is részt vehet, a teríték nagyságától függően másfél millió, de akár hét millió forintba is kerülhet egy ilyen egy napos vadászat.

A vadgazdálkodás bevétele az elmúlt idényben 1 milliárd 196 ezer forint volt. A nyereség annak ellenére nőtt, hogy a kiadások is nagyobbak voltak, mivel a szaporodó vadállomány jelentős kárt okoz a mezőgazdaságnak. A mezőgazdasági és erdőgazdasági vadkár mértéke összességében tíz és fél millió forinttal nőtt a megelőző idényhez képest.

Becslések szerint az ország második legerdősebb megyéjének számító Zalában 6700 gímszarvas gím szarvas él. Ezekből idén 4100 kilövését engedélyezték.

Forrás: FH