új elnöke van a tolna megyei vadászkamaránakAz idei év elejétől új titkára van a Tolna Megyei Vadászkamarának, a posztot pályázat útján Király István agrármérnök, vadgazdálkodási mérnök tölti be.

- Végigtekintve szakmai életútján, meglehetős vargabetűvel került jelenlegi posztjára, hiszen 24 éve borászként kezdett dolgozni a Szekszárdi Mezőgazdasági Rt-nél, majd tűzoltó lett a Paksi Atomerőműnél, aztán 10 évet töltött a megyei Vadászati Hatóságnál.

- Valóban tettem némi kitérőt, de mindig az volt az életcélom, hogy olyan munkaköröm legyen, ami a természettel kapcsolatos. Kisiskolás koromtól érdeklődtem a biológiai, a természettudományok iránt, de csak később iratkoztam be az agrártudományi egyetemre, előbb más területeken próbálkoztam. Azért szerencsére még időben megtudtam valósítani gyermekkori álmomat, agrármérnöki, majd vadgazdálkodási diplomát szereztem, a megyei vadászati hatóságnál helyezkedtem el.

- Vadászati főfelügyelőként kényelmes helye lehetett. Mi késztette váltásra?

- Közhivatalnokként a sok adminisztrációs feladat mellett kevesebb idő jutott a szakmai dolgokra, amit én fordítva jobban szerettem volna. Meg aztán úgy gondolom nem árt időnként új helyen kipróbálni magunkat. Úgy vélem, hogy a kamaránál a vadászati hatóságnál megszerzett tudásomat kellőképpen tudom kamatoztatni a vadásztársadalom javára.

- A vadászkamara titkáraként mik a feladatai?

- Elősegíteni a kamarai célok megvalósulását. Ellátni a hivatásos és sportvadászok általános szakmai érdekeinek képviseletét és védelmét, közreműködni a vadvédelemben, vadgazdálkodásban, valamint a vadászati jog gyakorlását, hasznosítását érintő jogszabályok megalkotásában. Fontos a más érdekvédelmi és civil szervezetekkel való szoros kapcsolattartás is. Ápolnunk kell a vadászati hagyományokat, fejleszteni a vadászati kultúrát. Biztosítani tagjaink magas szintű képzését, hogy csak néhányat említsek munkaköri feladataim közül.

Közhivatalnokként tizenegy éven át a vadászati törvényt alkalmazva a jogszabálykövető magatartást igyekeztem betartatni. Kamarai titkárként most ennek jó hasznát veszem, érdekvédelem szempontjából megfelelő tanácsokkal szolgálhatok tagjainknak, hogy minél jobban tudjanak eligazodni a jogszabályok útvesztőiben és minél kevesebbet konfrontálódjanak a hatóságokkal.

- Emeljen ki egyet a fontosnak tartott feladatok közül!

- Különböző szakmai programokat indítottunk az eltelt negyedévben a vadászok, vadásztársaságok bevonásával. Az egyik ilyen az őzállomány felmérése, amit a vadászkamara, a vadászati hatóság végez a megyében tíz olyan vadászterületen, ahol a társaságok ezt önként felvállalták. Az ő segítségükkel a program során felmérjük a vadállományt, megbecsüljük az őzek számát, állategészségügyi felmérést készítünk, takarmányvizsgálatot, stb. Az így kapott adatokat összesítjük. Ezek alapján tudunk, a tanulságokat levonva, tanácsokat adni a többi vadásztársaságnak, mit tegyenek annak érdekében, hogy egészséges őzállományuk legyen.

- Negyedéve van a posztján, mik az első benyomásai?

- Az eltelt pár hónap a betanulás időszaka volt, nagy újdonságokkal nem találkoztam. A kamara és a hozzá kapcsolódó vadászszövetség vezetését korábbi beosztásomból adódóan jól ismertem, a feladatok világosak, a szakmai érdeklődésem változatlan. Előző munkakörömben pályázatfigyeléssel, írással is foglalkoztam, amit itt kamaránál jól tudok hasznosítani. Több, a vadásztársaságok számára elérhető, a vadgazdálkodás feladataihoz illeszkedő pályázati kiírás van, de a Leader-program is nyújt elérhető támogatást a társaságoknak. Be szeretnénk indítani a "minden vadász irodája" szolgáltatást, amelynek keretében pályázatfigyelést végzünk és a vadászatra jogosultak számára elérhető pályázatok elkészítésében is közre működünk.

- Gondolom nem munkaköri feltétel, de megkérdezem, vadászik?

- Igen, jó pár éve, bár a mi családunkban nem volt ennek előzménye. Egy barátom hívott meg, hajtóként vettem részt először vadászaton, aminek annyira megfogott a hangulata, hogy hamarosan letettem a vadászvizsgát. A dunaszentgyörgyi Szentgyörgy Vadásztársaság tagja vagyok és a Tolna Megyei Vadász Szövetség fővadásza. Nem rég új dimenzió nyílott előttem, felkérésre vadásztatok, vadászokat kísérek terepen, lövetek vadat, ami legalább olyan nagy élményt nyújt, mintha én vadásznék.

Névjegy: Király István (41 éves)

Végzettség: agrármérnök, vadgazdálkodási mérnök, borász

Munkahelyek: Szekszárdi Mezőgazdasági Rt 1985-90, Paksi Atomerőmű tűzoltósága 1990-98, Tolna Megyei Vadászati Hatóság 1998- 2008.december 31-ig. Tolna Megyei Vadászkamara 2009. január 1-től.

Nyelvtudás: angol középfokú nyelvvizsga, német alapfok

Család: felesége pszichológus, gyógypedagógus, fiuk 12 éves

Lakás: Tolna

Hobbi: természetjárás, vadászat, főzés

Forrás: Agroland