aranysakálAranysakál, vagy ismertebb nevén nádi farkas ritkítja a vadállományt Somogyban - tudtuk meg Lancz Tamástól, a tapsonyi Petőfi Vadásztársaság hivatásos vadászától.
- Eddig tíz példányt lőttünk ki a tapsonyi legelő területén. Rejtőzködő életmódja miatt nincs könnyű dolga a vadászoknak. Az aranysakál szürkés barna színű, nagyobb a rókánál és rövidebb a farka. Malacot, gidát és apróvadat öl, ezért veszélyezteti az őzszaporulatot és az apróvad létszámát. Falkában vadászik, ezért aztán esélytelen a malacát védő koca velük szemben. A nádi farkas jellegzetessége még a vonyító hangja, amelyre ha egy rákezd, a többi is csatlakozik és fülsiketítően vinnyogó hangot hallatnak az erdőben. A ragadozó megjelenése amúgy nem újdonság Somogyban, hiszen korábban is előfordult már, ahogy Zalában, Tolnában és Baranyában is, csak nem ekkora létszámban, mint most.

Az aranysakál 90-95 százaléka Somogy, Baranya és Bács-Kiskun megyében él. Lehet, hogy a ragadozók tartósan megtelepednek, mivel fő táplálékukból, a rágcsálókból sok van itthon, természetes ellenségük viszont nincs. Horvátország, Szerbia felől húzódott át Somogyba és észak felé terjeszkedik. Néhány évvel ezelőtt ritkaságszámba ment egy-egy példány elejtése.
Lanszki József a Kaposvári Egyetem Természetvédelmi Tanszékének tudományos főmunkatársa szerint nincs messze az az idő, amikor a rókához hasonlóan lakott területekre is bemerészkedik.

Forrás: Sonline