lehet vadászni farkasraAz Egyesült Államokban levették a veszélyeztetett fajok listájáról a szürke farkast, amely az 1970-es években már a kihalás szélén volt. A legtöbb államban ősztől újra lehet vadászni a farkasra. A szakemberek szerint a farkaspopuláció újra életképes, kitűnő formában van, és rendkívül nagy a genetikai sokszínűsége.
A szürke farkast (canis lupus) 1974-ben vették fel a veszélyeztetett fajok listájára, miután az Egyesült Államok sok államában már csaknem teljesen kiirtották. De ma már a Nagy Tavak környékén csaknem 4 ezer farkas él, a Sziklás-hegységben 1.300, Alaszkában pedig 8-11 ezerre teszik a számukat.

Ezeken a területeken szigorú szabályok mellett újra lehet vadászni a farkasra, az állomány szabályozása céljából. Az északnyugati Wyoming államban - ahol csak körülbelül 300 farkas él - az állat továbbra is védett marad.

Az elmúlt években elszigetelt esetekben engedélyezték a farkasok kilövését. A Sziklás-hegység északi vidékén például tavaly 265 példányt lőttek le, a háziállatok védelmében, de a farkasállomány így is 8 százalékkal nőtt.

A szakemberek 5 éven át fogják figyelni a farkasokat, és szükség esetén visszateszik őket a védett fajok listájára. A környezetvédők szerint katasztrófával fenyeget a farkas levétele a védett listáról, és bíróságon kívánják megtámadni a döntést.

Forrás: FH