kaszópusztaAki Kaszópusztára érkezik, izgatottsággal vegyes kíváncsiságot kell hogy érezzen. Az erdő kapitális vadjai, a csodálatos fauna, a rengeteg kikapcsolódási lehetőség és nem utolsósorban a terület közismerten érdekfeszítő története miatt.

A keskeny nyomtávú vasúti pálya közkedvelt turisztikai attrakcióvá vált 
Kaszópuszta ugyanis évtizedekkel ezelőtt korántsem volt az a teljesen nyitott üdülőközpont, mint manapság. Egykoron a Hohenlohe főhercegek tulajdona volt, Karl Christian Kraft Hohenlohe-Oehringen alakította ki a somogyi falu körül 18 ezer kataszterholdas nagybirtokát. A főúr itt építtette fel messze földön híres javorinai, fából faragott vadászkastélyának mását, amely azonban egy tűzvészben elpusztult. A főherceg olyan európai kultúrát teremtett az erdő közepén, amelyről sok helyen álmodni sem mertek.

Kaszó története a Kádár-rezsim idején szorosan összefonódott Czinege Lajos nevével: a Honvédelmi Minisztérium kezelésébe kerülő területen a hadügyminiszter teljesen újjáépíttette a főhercegi vadászkastélyt, abból csak egy, az általa is használt lakosztályhoz csatlakozó pincét hagyott meg. Az erdőt ekkoriban rendkívül szigorúan őrizték, az emberek zárt övezetként tekintettek arra.

Kaszópuszta a rendszerváltás után nyitott, mi több: szélesre tárta kapuit a nagyközönség előtt. A továbbra is a honvédelmi tárca alá tartozó területen a Kaszó Zrt. a vadászházra építve közel száz főt befogadni képes üdülőközpontot hozott létre, amely már nemcsak vadászokat, hanem egyszerű kirándulókat, kikapcsolódni vágyó családokat, cégek kollektíváit is fogadja, modern szállodák kínálatát tükröző szolgáltatásokkal. A sportolni vágyókra is gondoltak: a jól felszerelt helyi sportcsarnokban alaposan megizzaszthatjuk magunkat, s miután elfáradtunk, bizony pazar érzés belemerülni a fogadó közelében létesített szabadtéri medence kellemes vizébe.

A térség eközben szerencsére megőrizte értékeit. A vadászok gyakorlatilag biztosra vehetik, hogy kapitális vadakkal találkozhatnak. Erre a szimpla kirándulóknak is megvan az esélyük, sőt, nem csak elejteni való állatokat láthatnak: a terület igazi ritkaságokat is tartogat az érdeklődők számára. Az üdülőközponttól pár kilométerre eső Baláta-tónál például az Aldrovanda vesiculosa nevű rovarevő növényre lelhetünk, s ha óriási szerencsénk van, talán egy fekete viperát is láthatunk  ez utóbbi azonban annyira félénk és ritka állat, hogy még a térséget rendszeresen járó erdészek is csak évtizedenként találkoznak vele. Talán mondani sem kell: mindkettő szigorúan védett.

Kaszó csodálatos faunájával erdei kerékpárutakon, illetve egy nemrég kialakított tanösvényen ismerkedhetünk meg legalaposabban. Akinek azonban nincs kedve túrázni, pihentető módon is megszemlélheti a környezetet, sőt, igazából szinte kötelező programnak számít az itt működő kisvasúttal egy út megtétele. A keskeny nyomtávú vasúti pályát eredetileg erdészeti célokra hozták létre, ám mára közkedvelt turisztikai attrakcióvá vált. Különösen megerősödött ez a funkciója, mióta a terület kezelői Erdélyből beszereztek egy, a resicai gyárban készült gőzmozdonyt, amelyet Hofi Géza keresztelt el Karácsony névre. A pöfögő vasszörnyeteg zaját mára teljesen megszokták az állatok, így vonatozás közben nagy eséllyel láthatunk legelésző szarvasokat vagy vaddisznókat.

A kaszói kisvasút még egy érdekességet tartogat a vállalkozó kedvű turistáknak. Aki nem akar mozdony mögött utazni, az bérelhet vasúti hajtányt, és igazi úrnak tekintheti magát: egy időre övé az egész pálya a szentai végállomásig, azon szabadon közlekedhet. Erre alapozva egyébként minden évben májusban országos vasútihajtány-találkozót rendeznek a faluban, amikor ezen járgányok tucatjai népesítik be az erdeit vasutat.
A somogyi terület még számos szórakozási lehetőséget rejteget: a Kü-völgyi halastó bőséges halfogással kecsegtet, partján pedig akár nagyobb társaság is kikapcsolódhat.

Forrás: Zalai Hírlap