orvvadászat közben zuhantak leÚjra az orosz elit körül kerekedett remek kis botrány. A Moszkvai Bíróság bűnvádi nyomozást rendelt el kedden, miután kiderült, hogy Medvegyev helikopter balesetben elhunyt személyi küldöttje, élete utolsó óráiban épp védett állatokra vadászott.
Ami még ennél is szebb, hogy a milliárdosoknak szervezett illegális altáji szafarin az orosz vadvilág-védelem egyik vezető hivatalnoka is részt vett. A kazahsztáni határtól nem messze eső zordon táj felett szervezett partikról talán soha senki nem is tudott volna, ha a helikopter nem zuhan le azon a végzetes januári napon. A balesetben összesen hét ember vesztette életét, és a roncsok helyszínén készített fényképek egyértelműen azt bizonyítják, hogy az unatkozó dzsentrik, a hatalmas szarvukról híres és fokozottan veszélyeztetett argali kecskékre vadásztak.

A juhokra terelődött az ügyészség figyelme

Egy magyar vadászoldal tanulsága szerint, az altáji argali a világ legnagyobb vadjuha, a legnagyobb és legmasszívabb szarvakkal. Az eddig ismert abszolút rekord a leghosszabb szarv tekintetében: 182.2 cm. Az állatból Oroszországban mindössze körülbelül 200 darab maradt, kilövése illegális. A vizsgálatok már eddig is folyamatban voltak, de kifejezetten csak a baleset körülményeivel kapcsolatosan: Senki sem értette, hogy hogyan csapódhatott a földbe a műszakilag tökéletes állapotban lévő Mi171-es, holott aznap délután még az idő is teljesen tiszta volt.

A környezet védők és a „rosszindulatú” adófizetők persze rögtön petíciók kitöltögetésébe és „alattomos” hírverésbe kezdtek, melynek következtében csaknem 6 ezer aláírást sikerült összegyűjteni, így a vizsgálat a vadjuh kilövése felé terelődött. A fotókat és az egyéb bizonyítékokat orosz hivatalnokok eresztették a szélbe, így a balhé még a legegyszerűbb emberek figyelmét sem kerülhette el. „Az ügyet átadva a nyomozó hatóságoknak, a főügyészség tisztában van azzal, hogy az incidens széles körben felkeltette a közfigyelmet is” – olvasható az orosz főügyészség szóvivőjének nyilatkozata. Bár azt elismerték, hogy az ügyben bűnügyi nyomozás kezdődött, minden további felvilágosítást megtagadtak.

2000 dollár / óra

Vladimir Krever a WWF nevű zöldcsoport bioszféra programjának oroszországi feje, az ügy kapcsán elmondta, hogy a helikopteres vadászat már régóta szigorúan tiltott az országban, de ahogy a múltban, úgy napjainkban is akadnak olyan jómódú vadászok, akik nem átallanak több mint 2000 dollárt (kb. 415 ezer forintot) fizetni óránként a nem hétköznapi tiltott gyümölcsért. „Az ügyet most is csak azért kapták ennyire fel, mert a helikopter lezuhant. Ez az első eset, hogy ilyen nyomozás veheti kezdetét, ahol a nyilvánosság is tájékoztatva lesz az illegális vadászatok okairól és következményeiről”.

A balesetet egyébként mindössze négyen élték túl, az egyik közülük az altáji régió helyettes kormányzója Anatoly Bannykh, akinek a zuhanás utáni első dolga volt benyújtani a lemondását. A baleset következtében a Kremlin dumai méltósága, Alexander Kosopkin is életét vesztette, a túlélőkre 2 évnél is több börtön vár, amennyiben bizonyítást nyer az orvvadászat vádja. A gyanúsítottak között olyan magas szintű vezetők is vannak például, mint a Duma Állami Gazdaságpolitikai Társaság tanácsadója. A zuhanáskor Viktor Kaymin, az altaji környezetvédelmi hivatal vezetője és Vladimir Podoprigora, a Gorno-Altaisk repülős hadosztályának a vezetője is az életét vesztette.

Kiváltság?

Mivel a pilótán, a másodpilótán és egy bankáron kívül az összes utas politikai szereplő is volt, a baleset még a kormány közeli lapokban is példátlan felháborodást keltett. A dumai kormányzóság szóvivője, Boris Gryzlov, a RIA-Novosti lapnak zavartan ezt nyilatkozta: „a környezetvédelmi törvényeket mindenkinek be kell tartania, függetlenül a pozíciójától”.

Forrás: Hírextra