kihalás fenyegeti a szumátrai orszarvútAz elmúlt öt évben Indonéziában percenként öt focipályányi erdőt irtottak ki. Mára a kevés megmaradt erdőben alig kétszáz szumátrai orrszarvú küzd a fennmaradásért.
Indonéziában, Szumátra déli részén egy erdei járőr munkába indul. Védi a fákat a favágóktól, és felszedi az orvvadászok veszélyes csapdáit. Társaival együtt céljuk megvédeni egy állatot, amely olyan ritka, hogy ők is csak évente kétszer-háromszor találkoznak vele. Ez pedig nem más, mint a szumátrai orrszarvú. Ahogy már beszámoltunk róla, ez az egyik legritkább szárazföldi emlős.

A Szumátrai Orrszarvú Rezervátum többfrontos harcot folytat. Úttörő módon próbálja fogságban szaporítani az állatokat, ugyanakkor megvédeni erdei élőhelyüket és a megmaradt vadon élő orrszarvúkat.

A szumátrai orrszarvúk a már kihalt gyapjas orrszarvú rokonai, és ma is viselik közös őseik ritkás szőrzetét. Ez az egyetlen orrszarvúfaj, amely énekhez hasonló hangokkal kommunikál. Ez a jellemvonásuk a bálnákkal és delfinekkel közös. A szumátrai az öt orrszarvúfaj közül a legkisebb és az egyik legveszélyeztetettebb. Állománya az orvvadászat miatt az elmúlt 20 évben több mint 70%-kal csökkent.

A szumátrai orrszarvú régóta veszélyeztetett, az orvvadászok főleg a tülkéért ölik meg őket. Kisméretű tülke még értékesebb, mint az afrikai orrszarvúké. Kilóját 25 és 30 ezer dollár közötti áron adják. Ma azonban még nagyobb veszélyt jelent rájuk a fakitermelés. Az elmúlt öt évben Indonéziában percenként öt focipályányi erdőt irtottak ki. Mára a kevés megmaradt erdőben alig kétszáz szumátrai orrszarvú küzd a fennmaradásért.
Korábban már írtunk a szumátrai nemzeti parkban lévő Illegális kávéültetvényekről.

A rezervátum 250 hektár védett erdőséget foglal magába, ahol maroknyi orrszarvú él, egymástól elválasztott területeken. Tíz évvel ezelőtt beindítottak egy tenyészprogramot, hogy támogassák az egyre fogyó vadon élő populációt. Ezen ősi állatok szaporítása azonban nehéz feladatnak bizonyult. A vadonban élők udvarlási szertartása máig ismeretlen, és a rezervátum egyetlen hímje már idős, talán terméketlen is. Öt év alatt sem volt képes produkálni egyetlen orrszarvúbébit sem. A gondterhelt csapatnak valami átütő változásra volt szüksége, ami végre beindítja a programot.

Aztán tízezer mérfölddel arrébb a Cincinnati állatkertben megszületett Andalas. Ő volt az első fogságban született szumátrai orrszarvú. Hat éven keresztül az állatkertben fejlődött, majd 2007-ben történelmi utat tett meg ősi otthonába. Az út körülbelül 63 órán keresztül tartott. Egész idő alatt egy ládában volt.

Bár még fiatal, a szumátrai orrszarvú rezervátumban ő a jövő tenyészbikája. Andalas első potenciális partnere egy fiatal szépség, Rosa. Petefészkeit ultrahang vizsgálattal figyelik, hogy megtudják, mikor válik alkalmassá az anyaságra. Remélhetőleg hamarosan hajlandó lesz a párzásra.

Most mindenki Rosától és Andalastól várja, hogy legyenek utódaik. A rezervátumnak végre van esélye, hogy megszülessen az orrszarvúk új generációja, és így hozzájárulhatnak e rejtélyes állatok fennmaradásához. A következő 20 évben eldől, hogy a szumátrai orrszarvú fennmarad, vagy az emberek és az emberi tevékenységek következtében végérvényesen kipusztul.

Forrás: NGO