betiltották a vegyszeres kullancs és szúnyogirtástBetiltották az Európai Unióban a kullancsirtást, és hamarosan a szúnyogirtást is betiltják – mondogatják egyre többen. Hogy lehet így kirándulni a természetbe, vagy kiülni a vízpartra? Lapunk utánajárt, mi hogyan történt eddig, és vannak-e változások...

Az ÁNTSZ országos központjától megtudtuk: az unió tagállamaiban valójában már tavaly sem volt szabad a kullancsot vegyszeresen irtani. Ennek oka az, hogy betiltották az erre alkalmas vegyszert. Ezzel nem a kullancsot, hanem az embert akarják védeni, akinek egészségére – a vizsgálatok szerint – a szóban forgó vegyszer ártalmasabb volt, mint maga a vérszívó.

Arról azonban egyelőre nincs információ, hogy a szúnyogirtást betiltanák. Ezt továbbra is az önkormányzatok végzik, anyagi lehetőségeikhez mérten. Olyan persze előfordul, hogy természetvédelmi területen nem lehet szúnyogot irtani.

Dr. Molnár Ilona kecskeméti kistérségi tiszti főorvos így nyilatkozott: – Magyarországon a kullancsirtás mindig is csak helyenként és esetenként történt. Ha például egy erdei rendezvény volt, akkor az adott tisztáson irtottak. A kullancsveszély pedig – véleményem szerint – kicsit túldimenzionált. Egyrészt a kullancsok jelentős része nem fertőzött, betegséget nem terjeszt. Ám ha fertőzött is, ez nem jut azonnal az emberi szervezetbe – hangsúlyozta a tiszti főorvos.

A kullancs először pihen, aztán szívja az áldozata vérét, és csak utána köpköd. Elsősorban az egyén felelőssége, hogy megvédje magát a vérszívótól: zárt ruházattal, a szabad bőrfelületen pedig sima rovarriasztóval – mondta Molnár Ilona, majd így folytatta: – Kirándulás után a teljes bőrfelületet át kell vizsgálni – ez a táborokban már szervezetten történik –, és ha kullancsot találunk, azt csipeszszel el kell távolítani. Nem szabad mindenféle vegyszeres vattával próbálkozni, mert akkor fuldoklik, és a gyomortartalmát a sebbe öklendezi. Ami pedig a kullancs által terjesztett betegségeket illeti: az agyvelőgyulladás ellen védőoltással lehet védekezni, a Lyme-kórra pedig létezik gyógyszer.

Dr. Kapiller Zoltán állatorvos, a Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondja: az általuk végzett vizsgálatok szerint a kullancsok 17,3 százaléka magában hordozza a Lyme-kórt. A vérszívó manapság már a városokban lévő kertekben, parkokban is felbukkan, hiszen behozzák a mezei állatok – főként a sün –, illetve azok a kutyák, melyeket hanyag gazdáik nem kezelnek le kullancs ellen. A vérszívónak egyébként természetes ellensége nincs, a táplálkozási láncban szerepet nem játszik.

Forrás: Petőfi Népe