lelőtték a vadászok a kutyátZaklatott házaspár lép be szerkesztőségünk ajtaján és a segítségünket kéri. Állításuk szerint lelőtték az egyik kutyájukat, mégpedig területen belül. A megyercsi vadásztársaság azon az állásponton van, hogy a lelőtt állat egy kóbor kutya volt, mely űzte az őzeket, ezért lőttek.
„Megyercsen van egy fatelepünk, mindig támogatjuk a helyi vadászokat faanyaggal. Ezért érthetetlen számunkra, ami történt. Húsvét vasárnap a telep nappali őre észrevette, hogy hárman szedik a fát. Látta, hogy a vadászok azok, így nem lépett közbe. Munkájuk végeztével pedig a kocsiba pattantak és elhajtottak. Pár másodperccel később az őr lövést hallott. Lelőtték az egyik kutyát, méghozzá a területen belül. A mellkasát találták el, így azonnal kimúlt. Fényképet is készítettünk, melyen jól látszik, hogy a kutya területen belül volt“ – mondta el a panaszos.

Megkérdeztük a Megyercsi Vadásztársaság vadgazdáját, Kovács Andrást, aki a kutya lelövésekor a helyszínen tartózkodott. „Igaz, hogy futtában meglőttünk egy kutyát, de jóval a területen kívül, 300-400 méterrel távolabb a kerítéstől. Egy fekete-fehér színű kóbor kutya volt, amely kergette az őzeket. Futott utána egy vadászkutya is, azt természetesen nem bántottuk. A törvény kimondja, hogy 200 méteren kívül a kutyák lelőhetők, s ha űzik a vadat, akkor a távolság még kisebb. A panaszost pedig egy év során háromszor figyelmeztettük, hogy zárja be a kutyáit, mert kárt tesznek a vadállományban“ – tudtuk meg Kovács Andrástól.

A vadgazda hozzátette: a vadásztársaságoknak évente nagy kárt okoznak a kóbor kutyák és más állatok is. Megölik azokat a vadakat, melyeknek a határt kellene ékesíteniük. Egy őz tenyészeti ára majdnem ezer euró (30 ezer Sk), de nem olcsó a fácán és a vaddisznó sem. Ami még az objektivitáshoz hozzátartozik: amennyiben a kutyák kárt tesznek a vadállományban, a vadásztársaság szintén beperelheti a kutya gazdáját.

A Nyitra Megyei Rendőrkapitányság szóvivője, Renáta Čuháková elmondta: a sértett feljelentést tehet a komáromi rendőrségen, akkor megindulhat a vizsgálat, és kiderülhet, kinek volt igaza.

Forrás: Bumm