legtöbbször őzzel és fácánnal ütköznekA rendőrök a helyszínen jegyzőkönyvet vesznek fel, de aztán általában mindkét fél viseli a maga kárát. Megszaporodtak az elmúlt hetekben a közúti vaddal ütközések megyénkben. Főként őzekkel találkoztak szerencsétlenül az autósok. Zuberecz Tibor, a megyei vadászszövetség elnökhelyettes fővadásza elmondta: autóban, de vadban is okozhat az ütközés milliós kárt, például ha értékes trófeát viselő őzbak marad ott a balesetben.


Régebben a vadásztársaságok, kötelezően fizettek biztosítási díjat, és ennek alapján -térítette meg az autósok kárát a biztosító. Állítólag nem vaddal történő ütközéseket is leigazoltak egyes társaságok, így a befizetett pénz nem volt elég, és később nem akadt olyan biztosító, mely felvállalta volna ezt a profilt. A vadászatra jogosult igazából akkor vonható felelősségre, ha tevékenysége összefüggésbe hozható a balesettel. Ilyen lehet a vadászat, a hajtás, amikor a vadászok elől menekülnek az állatok, illetve ha az úttest mellé etetőket helyeznek el, és ezek odavonzzák a vadakat. Megyénkben jellemzően őzeket és fácánokat, ritkábban nyulakat ütnek el. Közlekedési szakemberek szerint vad hirtelen feltűnésénél a kisebbik rossz, ha ütközünk. Ha elkapjuk a kormányt, súlyosabb következmények lehetnek. A vadászatra jogosultak megyénkben több helyen kezdeményezték vadveszélyt jelző táblák kitételét, de ahol nincs ilyen tábla, ott is elénk ugorhat őz, fácán vagy nyúl. Albert István hadnagy, a megyei rendőrség sajtóreferense elmondta, amennyiben bejelentést kapnak vad elütéséről, kimennek a helyszínre, és jegyzőkönyvet vesznek fel. Ha a vad elpusztul, kihívják az illetékes vadásztársaság képviselőjét, és ő szállítja el a tetemet. Ha a vad elmegy a helyszínről, akkor csak értesítik a balesetről a vadászatra jogosultat.

Gyulainé dr. Tóth Zsuzsa, a Magyar Autóklub jogi igazgató ja kiemelte, az autópályákon történő vaddal ütközések után már általában az autópálya üzemeltetője vagy a területileg illetékes vadásztársaság fizeti a kárt. Sokan évekig, évtizedekig spóroltak, hogy autót vegyenek, és vaddal ütközésnél milliós kár is érheti őket, amiről nem tehetnék. Az önrészt annak is állnia kell, akinek cascója van. A jogi igazgató szerint valamilyen biztosítási konstrukció kidolgozása lenne az üdvözítő. Ny. L.

A gépkocsi élé ugrott az őz, a sofőr megsérült
MEGYÉNKBEN a közelmúltban Orosháza külterületén is történt személyi sérüléssel járó vaddal ütközés. Személyautó elé ugrott egy őz, és az állat az ütközés következtében a szélvédőnek csapódott. A gépkocsi sofőrje a balesetben könnyű sérülést szenvedett, a vad elpusztult. Az autóban 150 ezerforintos kár keletkezett, a vadásztársaságnak 15 ezerforintos kára származott az őz, elvesztése miatt. Megyénkre az apróvadak a jellemzők, így szerencsére kevés az olyan ütközés, melyben ember is megsérül.

Zsebbe nyúlós ütközések
ÜTÖTTEM már el őzet és fácánt is. Mindkétszer jegyzőkönyvet vettek fel, a biztosító pedig fizetett. Hallani, akkor is születtek ilyen jegyzőkönyvek, ha nem vaddal, hanem mondjuk fával vagy fallal találkozott az autós. Ha jóban volt az illető a vadásztársaság vezetésével, a vadászmesterrel, leigazolták neki az őz- vagy fácánelütést. Vadász barátom meséli, társaságuknál évente mintegy nyolc-tíz vaddal ütközést regisztráltak, amíg fizetett a biztosító, mostanában pedig jó, ha egy ilyen eset van.
SZERINTEM a vaddal ütközésre újra kellene biztosítás, és inkább a visszaélési lehetőségeket szüntessék meg. Tudom, a vad nem hibás azért, mert átfut éjszaka a kövesúton, de általában az autós is vétlen abban, ha egy őz eléugrik, és összeütköznek. Az ember sajnálja az elpusztult állatot, de jobban bántja, hogy százezreket kell a kocsija javítására fordítania, saját zsebből. Ha van cascója, „csak" az önrészt kell fizetnie, de a mai világban egyre kevesebben engedhetik meg maguknak ezt a biztosítást. Amennyiben bíróságra kerül az ügy, a veszélyes üzem elve alapján rendszerint mindkét fél állja a saját kárát. Csak hát ha valakinek több százezer forintos kár keletkezik az autójában, nem biztos, hogy ezt könnyedén ki tudja fizetni. Mert veszélyes üzem ma már a puszta megélhetés is, nem hogy még ilyen pluszköltségek terheljék a pénztárcát.
TERMÉSZETESEN a magam részéről a vadászokat is megértem, mert előfordulhat, hogy milliós értékű őzbakot veszítenek el. Az is biztos, hogy egyes ütközések kisebb sebességgel elkerülhetők. Mégis, ebben a témakörben szerintem hiányzik valamiféle megoldás.

Forrás: Békés Megyei Hírlap