kevesebb az őzbak a vártnálGyengébb minőségű és kevesebb az őzbak a vártnál. A rendkívül alacsony vadhús-felvásárlási ár sem kedvez a vadásztársaságoknak.
Néhány hete kezdődött meg az őzbak vadászati szezonja, de a vadászatra jogosultak szerint az idén várhatóan kevesebb és gyengébb minőségű bak kerül terítékre.
– A vadászszezon kezdetén vagyunk, az augusztusi üzekedés még felülmúlhatja a várakozást, de egyelőre úgy tűnik, hogy meglehetősen gyenge őzbakvadászati idénnyel kell számolnunk – mondta Diviánszki János, a vadászszövetség megyei elnöke. – Pedig egyes vadásztársaságoknak az őz a fő bevételi forrása. Az európai gazdasági válság a vadászati ágazatot is elérte. Eddig egy-egy német vagy osztrák vadász minden további nélkül, alkalmanként meglőtt nyolc-tíz bakot, és ezzel fix bevételt biztosított a társaságnak, most jó, ha hármat-négyet bevállal.

– A költségek azonban nem csökkennek a bevételekkel párhuzamosan – folytatta Diviánszki János. – A források elmaradása miatt kénytelenek a vadásztársaság tagjai mélyen a zsebükbe nyúlni, mert a hiányt, a vadkárt fizetni kell. Ezeket a pótbefizetéseket egyre kevesebben bírják.

A vadászszövetség megyei elnöke szerint egyes társaságoknál a vadászatszervezők is taktikáznak. Az utolsó pillanatban közölnek egy éppen csak megfelelő árat, melyet – az amúgy is fogyó vendégek miatt – a vadászatra jogosultak kénytelenek elfogadni, mert egyébként nem szerveznek hozzájuk vendéget.

– Egyre kevesebb a visszatérő nimród, velük nincs is probléma. Elfogadják az árjegyzék árait, tudják, mire számíthatnak. A rendszertelenül érkező vendégek és a belföldi vadászok inkább alkudoznak – tette hozzá Diviánszki János –, azt nézik, miként lehetne valamit megspórolni, inkább csomagban vennék meg a vadászatot. Régóta hangoztatom, hogy nem elég a vendégnek csak vadászati lehetőséget biztosítani, egyéb programokra is szükség van. Ehhez a vadásztársaságoknak is fel kell nőni. Jelenleg Szlovéniában, Romániában, Bulgáriában több a külföldi vendégvadász, mint nálunk. Ez néhány éve szinte elképzelhetetlen volt.

Forrás: Sonline