Simonyi Ottó tesztelte a lőteretMegérkezett! — suttogta mellettem társának egy vadász, majd jött is egy terjedelmes fegyverszállító bőrönddel a sokszoros mesterlövész világbajnok, Simonyi Ottó.

Bár a vadászversenyen már harminchárman lelőtték a maguk adagjukat, az Országos Rendőr-főkapitányság ezredese még váratott magára. A békéscsabai 4-es Honvéd utcai városi lőtér napokban modernizált hosszú, 250 méteres, elsősorban precíziós számokra és nagyobb távolságú vadászfegyverek belövésére alkalmas pályáját a korábban kínai zsarukat is oktató, Amerika és Európa antiterrorista lőkiképző iskoláit végigjáró Simonyi is letesztelte. Golyós, nagyöbű fegyverrel állva, lőbot használatával és szabadkézből.

A lőállás mögött tucatnyian figyelték, vajon megremeg-e a mesteri kéz. Nos, nem igazán. Bár akadt néhány kilences, azért a vaddisznók, őzek és rókák nem „úszták” meg, az állatalakokat ábrázoló lőlapon sokkal több volt a pontos találat, mint a pontatlan

— Hogy ment? — kérdeztük a Gödöllőn felcseperedő mesterlövészt.
— Szerintem vacakul, ennél holnap, Baján csak jobb jöhet. Amúgy nincs kedvenc fegyverem, lőni éppúgy szeretek pisztollyal, mint sörétes puskával — mondta, majd átvonult a rövidebb, 50 méteres pisztolylőtér pályára, ahol már nem kellett „fülest” húznunk a fejünkre, egy-egy lövés után nem rázta meg hangrobbanás a félig nyitott helyiséget.

Aki eddig csak az interneten, videóról látta az újabb mesterlövész világbajnokság megnyerésére készülő Simonyi pazar fegyverkezelését, az most élőben is megláthatta, annak idején miért is bízták meg II. János Pál pápa, vagy az akkori amerikai elnök, Clinton védelmével.

A kilenc milliméteres Ruger puska, vagy a sörétes 1001-es Remington félautomata fegyvereket Rambo sem kezelhette volna jobban. Gyorsaságán, ügyességén, pontosságán a rutinos vadászok is csak ámultak-bámultak. Lőtt korongra, különböző helyzetekből papír- és vascélra, de golflabdára is.

Azok a bizonyos vacak lövések pedig sima győzelmet hoztak, bár, ha az eddig inkább sárkányrepülősök világából ismert lőtérvezető, a vadászversenyben 130 kört lövő Matuska Pál nem versenyen kívül indul, úgy valóban jogos lett volna a bosszúsága.

Eredmények: Vadász: 1. Simonyi Ottó (Budapest) 126 kör, 2. Lázár Tamás (Füzesgyarmat) 119, 3. Kiss Csaba (Furta) 107. Versenyen kívül: Matuska Pál (Silver Falcon LK, Békéscsaba) 130. Kispuska: 1. Peregi István (Békéscsaba) 151, 2. Zsiga Zsombor (Berettyóújfalu) 141, 3. Matuska Pál 139.

Forrás: Beol