injektálásAz Ipoly Erdő Zrt. élőhely-megőrző természetvédelmi projektjével összesen 199.700.640 forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

„Élő és élettelen természeti értékek megőrzését, rehabilitációját szolgáló beruházások az Ipoly Erdő Zrt. területén” címen indult útjára 2009. áprilisában az a Közép-magyarországi Operatív Program keretében támogatást nyert beruházás, amelynek célja a lakosság környezettudatosságának erősítése, a régió turisztikai vonzerejének fenntartható fejlesztése, a természetvédelem ösztönzése, a természeti környezet helyreállítása és újjáélesztése.
A beruházás várhatóan 2010 júliusára fejeződik be. Magyarországon mindeddig nem volt példa arra, hogy az állami erdőkben a hagyományosan zajló erdészeti tevékenység mellett végzett természetvédelmi munkálatokat európai uniós pályázatok segítették volna.
Az Ipoly Erdő Zrt. élőhely-megőrző természetvédelmi projektjével összesen 199.700.640 forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A projekt összköltsége: 221.889.600 forint. Ezzel a lépéssel a társaság a hazai erdőgazdálkodók sorában az elsők között kezdheti el, és valósíthatja meg uniós támogatásból a szakma és a civil szervezetek aktív támogatását élvező természetvédelmi fejlesztési célú programját.

A projekt keretében megvalósításra kerülő tevékenységek: élőhelyek természeti értékének megőrzését szolgáló beruházások, élettelen természeti értékek megőrzését szolgáló beruházások, környezettudatosság erősítésére irányuló tevékenység, természetvédelmi célú tanösvények kialakítása, tájékoztató infrastruktúra kialakítása.
A program ünnepélyes nyitórendezvényére az Ipoly Erdő Zrt. Nagymarosi Erdészetének székházában található Kittenberger emlékszobában került sor.
Haraszti Gyula a társaság vezérigazgató-helyettese bevezetésként elmondta, hogy a régió különböző tájak találkozásánál terül el. Ez a vidék több szempontból is különösen érdekes terület, hiszen az ország egyik legvadregényesebb erdőrengetege terül el itt, ugyanakkor elődeink már a középkorban tudatos erdőgazdálkodás folytattak. A nagybirtokrendszer miatt kiterjedt állami erdőterületek találhatóak. A vidék erdeiben kimagaslóan nagy a természetközeli erdőkezelés aránya. Hagyományosan jó a kapcsolatuk a nemzeti park igazgatósággal.
A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy több más pályázatuk is folyamatban van, többek között a kezelésükben lévő erdei vasutak fejlesztésére, valamint turisztikai beruházásokra.
A pályázatok bonyolításáról kifejtette, hogy szervezetileg, szakmailag egyaránt komoly felkészülést igényelnek, garanciákat kell nyújtani, nem beszélve a saját erő biztosításáról.
Külön kiemelte, hogy az Ipoly Erdő Zrt. a gazdasági válság idején tud fejleszteni és forrást hozni a térségbe.

Lengyel László, a társaság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, a nagynak tűnő összeg – 222 millió forint – nem is olyan óriási, ha meggondoljuk, hogy mintegy 200 helyszín között oszlik meg. A célok sokrétűsége teszi érdekessé és vonzóvá ezt a nagy feladatot.
A tennivalók közül néhányat kiemelve megemlíthetjük az özönnövények visszaszorítását, a káros szukcesszió megállítását, a lakosság környezettudatosságának erősítését, tanösvények létesítését, a tájékoztató infrastruktúra fejlesztését, mintegy ötven forrás kiépítését, rendbehozatalát.
Külön kiemelte a nagymarosi szelídgesztenyés erdővédelmi kezelését.

Ezt a munkát Lengyel László a helyszíni bejárás alkalmával be is mutatta a sajtótájékoztató résztvevőinek.
A törzseken ejtett furatokba olyan gombatenyészetet helyezett el, amelyik kellően reagál a fertőzést okozó gombával, és beépülve az utóbbi szervezetébe leépíti a kórokozót.

Gáncs Viktor erdészetvezető elmondta, hogy a gombafertőzést, a kéregrákot, már a múlt század elején leírták, de mindeddig nem sikerült az ellenszerét megtalálni. A Nyugat-magyarországi Egyetem kutatóival együttműködve remény van az értékes állomány megmentésére.

Forrás: ForestPress