a vadásztársaságokat is eléri a válságA vadászszezonon is érződik a válság. Kevesebb a külföldi. Aki jön is, kevesebb és kisebb vadat lő. A somogyi vadásztársaság 80 milliós veszteséggel zárta a tavalyi idényt. A kiadások nagy részét ugyanis a vadkár kifizetésére és elhárításra kellett fordítaniuk.
A vadak leharapdálják a kukoricacsövet. Csupán 2-3 harapást ejtenek, de a többi is veszendőbe fog menni. Ez a tavalyi vadgazdálkodási eredményt is jelentősen befolyásolta.

- Elsősorban vadkár kérdése. A mezőgazdasági és erdészeti vadkárok tovább növekedtek, meg olyan szinten vannak, főleg a terményárak, hogy nem kompenzálja a vadászatból jövő bevétel kiadásokat - panaszolja Simon Pál, mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vadászati felügyelője.

Csak tavaly több mint 400 millió forint értékű termést ettek meg a vadak. A megyében ezért évente növelik a kilövési számot. Mégis rosszak a mutatók. Míg 10 éve 111 millió forintos pozitív eredménnyel zártak, addig tavaly csaknem 77 millió forint volt a veszteség. Ebben szerepet játszott az euró gyengesége is.

Ráadásul az idei őzszezon is rosszul indult. A vártnál kisebb az őztrófeák súlya. Ez távol tarthatja a puskásokat is.

A Sefag vadgazdálkodási osztályvezetője azt mondja: a nagyvad szezonban bíznak. A külföldi vadászok ugyanis már az eddiginél jobban figyelnek a pénztárcájukra.

- Egyértelműen érződik már a gazdasági válság hatása, hiszen a vendégek kisebb számban érkeznek. De ha meg is érkeznek kisebb az étvágyuk, tehát kevesebbet akarnak elejteni. Kisebbeket akarnak elejteni, megelégszenek egy-két bakkal egy itteni kirándulás alkalmával, míg korábban az 5-6 bak terítékre hozták - írja le az új módit Buzgó József, a Sefag Zrt., vadgazdálkodási osztályvezetője.

Az idei vadásszezonra 10 százalékkal kevesebb vendég érkezett, mint tavaly. Ez több 10 milliós veszteséget okozhat.

Forrás: Kapospont