kameracsapdával vadásznak a hiúzraÚj típusú kameracsapdával vadásznak a Börzsönyben a négy éve ismét felbukkant hiúzra a szakemberek, hogy sikerüljön a technika segítségével lencse végre kapni ezt a titokzatos, vadon élő macskafélét.
Darányi László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park vadőre kedden elmondta, hogy Mátyás király idejében még jó néhány példány élt a Börzsöny rengetegében, ám mivel ez a 30-40 kilós ragadozó - akárcsak a vadászok - az őzet is elkapja, így a nem kívánatos konkurencia miatt évszázadokon át tűzzel-vassal irtották, sikerrel. Olyannyira, hogy a vad eltűnt a hazai erdőkből. Ám négy éve egy magányos hiúz ismét felbukkant a Duna-kanyar erdőségében, nem tudni, honnan került ide. Utoljára márciusban sikerült nyomait felfedezni, azóta rejtőzködik, nem ad életjelt magáról - tette hozzá.

Most viszont a nemzeti park négy olyan korszerű kamerát szerzett be, amely infrasugárral működik, mozgásra érzékeny, és másodpercenként öt felvételt készít hangtalanul. E berendezéseket sziklára, fára, korhadt tuskóra rejtették, e helyeken várható ugyanis a vad felbukkanása. Eddig azonban csak vadmacskát sikerült lefotózni, ebből a fajból ugyanis néhány előfordul az erdőinkben.

A szomszédos Szlovákiában egyébként a hathatós természetvédelem eredményeként felszaporodott a korábban már csaknem kihalt hiúzállomány. A befogott példányok egy részét Németországba telepítették át, ahol nagyszabású hiúzkutatási program zajlik. Ennek során chipekkel szerelik fel a füle hegyén szőrbojtot viselő, a macskához hasonlító hiúzt. A műszerek időről időre sms-t küldenek a tudósoknak, az üzenet az állat szívveréséről, tartózkodási helyéről szolgáltat adatokat.

Nálunk a szakemberek évek óta vitákat folytatnak, hogy célszerű-e a hiúz újrahonosítását elkezdeni. Egyelőre nem jutottak dűlőre, ami biztos, hogy a Börzsöny élővilága képes lenne legalább egy hím és két nőstény eltartására - állítja Darányi László.

Forrás: MTI