elszaporodtak háromszéken a hiúzokProblémát okoznak a hiúzok Háromszéken, számuk egyre csak nõ, a Kovászna Megyei Halász-Vadász Egyesület azonban semmit nem tehet ellenük, mivel a megszabottnál több példányt nem szabad kilõni. A súlyos gondról László Bélával, az egyesület elnökével beszélgettünk.
D Mi a jelenlegi helyzet a megyében?
– A ’89-es adatokhoz képest a hiúzok száma megtriplázódott a megyében, csak az általunk felügyelt 75 ezer hektárnyi erdõben közel ötvenet tartunk számon, ami az optimális ötszöröse. Érdekes módon olyan részeken ütötték fel a fejüket, ahol a faj tulajdonképpen nem is õshonos. A sziklás, magas hegyekbõl leköltöztek az alacsonyabb fekvésû vidékekre, ahol gyakoribbak a fõ eledelüket képezõ vadak, mint az õz, a szarvas, a disznó és a nyúl. A tavaly és idén Ajtán, Bölönben és Sugásfürdõn okozták a legnagyobb kárt: 49 õzet, 11 szarvast és 3 disznót pusztítottak el. Most már családoslag járnak vadászni (ilyet eddig még nem tapasztaltunk), emiatt a szarvasállományunk szinte húsz százalékkal csappant.
D Mennyire veszélyesek az emberre nézve?
– Nem veszélyesek, hiszen már a disznókkal sem bírnak el, inkább a szarvasállományt tizedelik, olyan károkat okozva, amiket öt-hat év alatt sem tudunk helyrehozni. Fontos azt is tudni, hogy „együttmûködnek” a farkasokkal: a hiúz öl, a farkas „takarít” utána.
D Mit lehet tenni ebben a helyzetben?
– Ez az állat szigorúan védett Romániában, ennek értelmében a kilövési keret borzasztóan alacsony, évi 3-6, attól függõen, hogy mennyit méltóztatnak jóváhagyni Brüszszelben. Az engedély ráadásul a szeptember 15-március 31. közötti idõszakra szól, ami szintén nem megfelelõ. A legideálisabb május-június környékén lenne, mert azelõtt nem tesznek kárt az állatállományban, utána pedig felhúzódnak a települések, különösen Vargyas, Bardoc, Bükszád, Torja közelébe.
D Mit kockáztat az, aki túllépi a kilövési keretet?
– Csak az állat értéke ötezer euró, a büntetés pedig 1-3 év börtön vagy pedig 5-20 ezer lej közötti összeg, tehát nem igazán javallott az öntörvénykezés. A legjobb az volna, ha rugalmasabb lenne a törvény, például mi állapíthatnánk meg, hogy hány vadat lövünk ki, ez azonban nem valósul meg a közeljövõben. Pedig, ha nem teszünk semmit ellenük, teljesen kiirtják a fajdkakasokat, a hasznosvad-állományunk tönkremegy. A hegyvidéki szarvasokban már így is rengeteg kárt okoztak, az õzállomány leszorult a mezõkre miattuk.

Forrás: Székelyhírmondó