a vadászkamarának élnekHosszú utat tett meg a megye vadásztársadalma az elmúlt évtizedben. Éppen tíz éve alakult meg a vadászkamara, amely szervezetet szó szerint a nulláról kellett felépíteni. Még ha göröngyökkel találkoztak is, mára elmondhatják, országosan is példaértékű az a munka, amit megyénkben végeztek.

- Amit az elmúlt évtizedben elértünk, mindenképpen sikerként kell elkönyvelni. Amiről viszont lemaradtunk, azt a fejünkre olvashatják - fogalmazta meg sommásan Pap Gyula, a Veszprém megyei Vadászkamara elnöke, amikor egyfajta helyzetértékelésre kértük.

A tisztánlátás érdekében nem árt tudni, szó szerint a nulláról kellett felépíteniük a szervezetet, semmilyük nem volt, így kellett már az első perctől kezdve eleget tenniük a kamarai törvény szigorú előírásainak. Bérelt irodában kezdték a tevékenységüket, létrehozták az apparátust, hogy egyáltalán létezni tudjanak.

A célkitűzéseik között megfogalmazták: a működőképesség érdekében meg kell teremteniük az anyagi bázist. Olyan vadászszakmai munkát végezzenek a megye vadgazdálkodói, amire országos szinten is példaként tekintenek. Ugyanakkor szerettek volna nyitni a nagyközönség felé, hogy az a fal, ami a vadásztársaságok és a civilek között volt, mielőbb leomoljon. Mindemellett az érdekképviseletről sem kívántak elfeledkezni.

Nos, az elért eredményeket nehéz összegezni, annyi mindent tudhatnak magukénak. Pap Gyula a teljesség igénye nélkül sorolta: A jogszabályban, az alapszabályban előírt feladataiknak mindig eleget tettek, ezt bizonyítják a törvényességi felülvizsgálatok megállapításai is.

Jelenleg 2500 vadász van a megyében, a bérvadásztatások száma pedig tízezres nagyságrendű. Vadmennyiség tekintetében országosan a negyedik helyén áll a megyénk. Mindez már önmagában is igen komoly szakmai munkára kötelez, de ők ennél sokkal többet tettek. Számtalan országossá kinőtt, ma már szokványosnak mondható szakmai rendezvény a megyénkből indult, ilyen például a hivatásos vadászok versenye, a vérebverseny. Szintén itt volt először az ifjú vadászok eskütétele, vadászok bora, gasztronómiai verseny, amik ugyancsak országos szintre nőtték ki magukat. A hivatásos vadászok továbbképzése mellett az országban elsőként megyénkben szerveztek képzést az érettségivel nem rendelkező hivatásos vadászok számára. Elsőként adták ki a rendellenes trófeakatalógust, az etikai kódexet, a vadászévkönyvet pedig minden tagtársuk megkapja. Együttműködési megállapodások kötötték a rendőrséggel, amely ugyancsak a tagjaik érdekeit szolgálják.

Az elnök büszke rá, hogy más megyékből irigykedve tekintenek az anyagi bázisukra. Hét évvel ezelőtt, az országban az elsők között vásároltak saját székházat, amelyet tavaly felújítottak, hogy megfeleljen a kor követelményeinek. Tudni kell, a tisztségviselők az országos szinten meghatározott költségtérítéseiket az elmúlt tíz évben nem vették fel! E téren is egyedüli Veszprém megye. Ez az összeg egyébként körülbelül akkora, mint amennyit a veszprémi székházuk jelenleg ér.

Pap Gyula úgy vélte, a leglátványosabb sikereket a nyitottság, a civilekkel való kapcsolattartás terén érték el. Miközben korábban a vadásztársaságok féltek beszélni a saját dolgaikról, ma már szerves részévé váltak a helyi közösségek életének. Olyan rendezvényeket kezdeményeztek, amelyek a nagyközönségnek is szólnak, ilyenek a például a megyei vadászbál, de a megyei vadásznapot is azért tartják a pápai agrárexpó keretein belül, hogy minél több emberrel találkozzanak. Régiós rendezvényeik sorából kiemelkedik a tapolcai, sümegi vadásznap, de ilyes esemény lesz a következő hétvégén Várpalotán is. De szinte nincs olyan falunap, ahol ugyancsak ne lennének ott.

Szintén nem szabad szó nélkül hagyni, az elmúlt években két önálló állandó trófeakiállítás is sikerült tető alá hozniuk, egyiket Bakonybélben, a másikat Sümegen. Ilyen megye sincs még egy az országban! Támogatólag ott álnak az országos Diána Vadászhölgy Klub mögött is.

A kamara vezetőinek munkájukat minősíti, hogy két éve eltörölték a kötelező kamarai tagságot, de a megyében mindenki továbbra is tag maradt. Ilyen szervezettség nincs még egy az országban! Országos megítélésükről legyen elég annyi: tíz év alatt két alkalommal is megyénkben - Veszprémben, Pápán - tartották az országos vadásznapot, miközben 19 megye van, s volt év, hogy kimaradt az országos vadásznap!

A sikerek ellenére mégsem elégedett maradéktalanul az elnök. Szavai szerint ahogy szélesedett a tevékenységük, egyre-másra kínálkoztak az újabb szakmai, közösségi lehetőségek. Azért van hiányérzete, mert ezek mindegyikével nem tudtak élni. Ennek bepótlása lesz a következő tíz esztendő feladata!

Még mindig érdekesek

Az elnök úgy gondolta, nemcsak addig voltak érdekesek a nagyközönség számára, míg zárt közösséget alkottak. Most, hogy elmúlt a misztikum, továbbra is fenn kívánják tartani az érdeklődést, az egészséges kíváncsiságot. Hogy mivel? A válasz egyszerű, még közelebb engedik magukhoz a civileket. Ne csak a kamara, hanem a helyi vadásztársaságok életét ismerjék meg, akár úgy is, hogy elmennek a vadászházaikba, a vadászterületeikre, felmennek a magaslesre - nézzék meg az ott folyó igen magas szakmai színvonalú munkát. A kamarai programjaikba már a szakmaiságot is be kívánják csempészni. Erre volt példa az idei vadásznap. A szokásosnál kisebb volt a trófeakiállítás, de ott volt mellette az élőhelyi bemutató, amelyből mindenki sokat tanulhatott.

Forrás: Napló