külföldről várják a vadászokatBak van, de kevesebb a puskás vendég. Külföldről várnak vadászokat a szezon kezdetén. Gyengébb minőségű és kevesebb az őzbak a vártnál. A rendkívül alacsony vadhúsfelvásárlási ár sem kedvez a vadásztársaságoknak.

Néhány hete kezdődött meg az őzbak vadászati szezonja, de a vadászatra jogosultak szerint az idén várhatóan kevesebb és gyengébb minőségű bak kerül terítékre.
- A vadászszezon, kezdetén vagyunk, az augusztusi üzekedés még felülmúlhatja a várakozást, de egyelőre úgy tűnik, hogy meglehetősen gyenge őzbak-vadászati idénnyel kell számolnunk - mondta Diviánszki János, a vadászszövetség megyei elnöke. - Pedig egyes vadásztársaságoknak az őz a fő bevételi forrása. Az európai gazdasági válsága vadászati ágazatot is elérte. Eddig egy-egy német vagy osztrák vadász minden további nélkül, alkalmanként meglőtt nyolc-tíz bakot, és ezzel fix bevételt biztosított a társaságnak, most jó, ha hármat-négyet bevállal. A költségek azonban nem csökkennek a bevételekkel pár huzamosan. A források elmaradása miatt kénytelenek a vadásztársaság tagjai mélyen a zsebükbe nyúlni, mert a hiányt, a vadkárt fizetni kell. Ezeket a pótbefizetéseket egyre kevesebben bírják.
Diviánszki János szerint egyes társaságoknál a vadászatszervezők is taktikáznak. Az utolsó pillanatban közölnek egy éppen csak megfelelő árat, melyet - az amúgy is fogyó vendégek miatt - a vadászatra jogosultak kénytelenek elfogadni, mert egyébként nem szerveznek hozzájuk vendéget.
- Egyre kevesebb a visszatérő nimród, velük nincs is probléma. Elfogadják az árjegyzék árait, tudják, mire számíthatnak. A rendszertelenül érkező vendégek és a belföldi vadászok inkább alkudoznak - mondta a vadászszövetség elnöke - azt nézik, miként lehetne valamit megspórolni, inkább csomagban vennék meg a vadászatot. Régóta hangoztatom, hogy nem elég a vendégnek csak vadászati lehetőséget biztosítani, egyéb programokra is szükség van. Ehhez a vadásztársaságoknak is fel kell nőni: Jelenleg Szlovéniában, Romániában, Bulgáriában több a külföldi vendégvadász, mint nálunk. Ez néhány éve szinte elképzelhetetlen volt. 

Az új-zélandi vadhús kelendőbb a magyarnál   
A VADÁSZATRA JOGOSULTAKAT is sújtja az alacsony vadhúsfelvásárlási ár is. A vaddisznó kilójáért mindössze ötven forintot adnak a felvásárlók, az első osztályú őzért alig ezret. Csökkent az érdeklődés a vadhús iránt, a külföldi kereskedők nem rendelnek. Ha igen, akkor inkább az új-zélandi szúrt, konyhakész szarvast veszik meg, mint a lőtt magyart.

Forrás: Somogyi Hírlap