visszaszorítják a falopástVárhatóan nyár végétől megkezdi munkáját az erdészeti őrszolgálat.  A rendőrségi jogkörökkel rendelkező, új szervezet feladata a falopások visszaszorítása.

Összejövetelt tartott a napokban az Országos Erdészeti Egyesület soproni helyi csoportja a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. sík vidéki erdészetének területén. A Köveskuti Zoltán titkár, valamint Zsirai Péter erdészetvezető szervezte találkozón a szakmai programok mellett szó esett az erdőgazdálkodókat és a turistákat, a természetet szeretőket érintő legfontosabb törvényi változásokról is.

– Hazánk húsz százalékát borítja erdő, és ezt a hatalmas természeti vagyont meg kell őriznünk – fogalmazott Ormos Balázs, az erdészeti egyesület főtitkára. – Ezt a célt szolgálja az új erdőtörvény is. Lényeges újdonság, hogy várhatóan a nyár végétől megalakul az erdészeti szolgálat. A hatóság csaknem olyan jogkörökkel rendelkezik majd, mint a rendőrök.

A szolgálat célirányosan hajtja végre az ellenőrzéseket, ezért hatékonyabbá válik az illegális fakitermelés elleni küzdelem is.

A főtitkár hozzátette, az állami erdőgazdaságoknak olyan pluszfeladatokat is el kell látniuk, mint például a turistautak, tűzrakó helyek, kilátók, sípályák fenntartása és a természeti sokféleség megőrzése, fejlesztése. A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. e téren is élenjár, hiszen itt működik az ország második leglátogatottabb parkerdeje. Az új törvényben azt is rögzítették, hogy a közérdekű erdőgazdálkodás állami feladat.

Forrás: Kisalföld