medvék járnak brassóbanKét anyamedve, kettő, illetve három boccsal, és egy harmadik medve bukkant fel a napokban a brassói Răcădău negyed környékén, a közeli erdő széléig merészkedve, jelezte Adrian Gabor alpolgármester.
Az elöljáró felhívta a lakosság és a turisták figyelmét, hogy ne dobjanak ennivalót, és ne fényképezzék a medvéket. Ezért ugyanis még bírságot is kaphatnak. Az önkormányzat minden nap 20.30-kor szállíttatja el a szemetet, hogy ezáltal is elősegítse a medvék elszoktatását a környékről. A medvéket a megyei vadász-, halászegyesület és a mezőgazdasági és erdészeti kutatóintézet figyeli, és próbálja távol tartani a várostól.

Petru Noaghea, a halász-vadász-egyesület vezetője elmondta, csak akkor altatják el, és szállítják minél messzebbre az erdőbe a medvéket, ha bemerészkednek a városba. Brassó környékén egyébként csökkent a medvék száma 2007-hez képest, amikor 43 példány volt. A 2008 és 2009 májusa közti vadásszezonban 25 medve kilövésére kapott engedélyt a vadászegyesület, de az elnök szerint számuk mégis egyre nő.

Forrás: Kitekintő