vaddisznó a városbanVaddisznót mentett ki a Dunából a vízirendészet a tűzoltóság segítségével szerdán Budapesten, a Petőfi híd budai hídfőjénél - közölte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság. A Pest Megyei Vadásztársaság elnöke szerint az állat valószínűleg élelem után kutatva került a város belső részébe, s hasonló látogatókra ezentúl is számíthatunk.
A vaddisznó a Citadelláról jött le, a Lánchídnál ért a Dunához, majd a rakparton szaladt a Szabadság híd felé. Az Erzsébet hídnál esett a Dunába, majd a part közeléből a folyó közepe felé sodródott. A vízirendészet és a tűzoltók kötelek segítségével lehurkolták az állat lábait, majd sikerült a partra vinniük. Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője elmondta, a vaddisznót a budakeszi vadasparkba szállítják.

Rózsa Róbert, a Pest Megyei Vadásztársaság elnöke elmondta: a jövőben gyakrabban kell számítani vadak - őzek, szarvasok, vaddisznók - városi jelenlétére, mert a különböző építkezések miatt élőhelyük egyre szűkül. A főváros II. és XII. kerületében az utóbbi időben több vad megjelenéséről is érkeztek hozzájuk információk - közölte.

Hozzátette, vannak olyan állatfajok - ilyen a vaddisznó, a nyest, a róka vagy a dolmányos varjú -, amelyek tudnak alkalmazkodni a romló életkörülményekhez, így a városokban is megtalálják a számukra szükséges élelmet és ivóvizet. Velük ellentétben más fajokat, például a verebeket az ember tevékenysége a kipusztulással fenyegeti.

A vadásztársaság elnöke úgy véli, a Citadellánál megjelenő vaddisznó valószínűleg eltévedt és élelem után kutatva került a város belső részébe. A szakértő szerint a vaddisznó át tudott volna úszni a Dunán, és olyan zegzugos, csalitos helyet keresett volna magának a városon kívüli vagy a város szélén, ahol talált volna élelmet. Példaként hozta fel, hogy Esztergomnál és Gemencen ismertté váltak olyan esetek, amikor átúsztak vaddisznók a Dunán.

Rózsa Róbert beszámolt olyan németországi esetekről is, amikor a mezőgazdasági termelést akadályozták a vadak; az állatokat az ottani vadásztársaságok befogták és számukra megfelelő élőhelyre vitték. Hozzátette: a vaddisznó alapvetően békés állat, csak akkor támad, ha szűk helyre szorítják be.

Forrás: MTI