erdei iskolaTámogatás feltételekkel. A kilencvenes évek közepén indult az állami erdőgazdálkodók működtetésével az a program, amelynek célja az iskolás gyermekek erdővel kapcsolatos ismereteinek bővítése.

Az erdei életközösség és az erdőben folyó természetkímélő gazdálkodás napi gyakorlatának bemutatásán alapuló ismeretterjesztés leghitelesebb közvetítői a környezeti nevelés iránt is elkötelezett erdőgazdálkodók, a legbefogadóbb célközönsége pedig az iskoláskorú korosztály. Ennek a felismerésnek a jegyében alakították ki az erdőgazdálkodók a saját erdei iskola programjukat.

Az erdőgazdálkodók által fenntartott, és ma már több tucatnyi intézményből álló erdészeti erdei iskola hálózat módszertani szakmai műhelyéül a kezdetektől az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya szolgált.
Napjainkban közel ötven – állami és magán-erdőgazdálkodó által működtetett – erdészeti erdei iskolában folyik erdőpedagógiai nevelőmunka.

Ezt a tevékenységet ismeri el többek között az a megállapodás, amely a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országos Erdészeti Egyesület között jött létre május 27-én.

Sirman Ferenc agrárgazdasági szakállamtitkár a megállapodás aláírása előtt elmondta, hogy különleges aktualitást ad ennek a dokumentumnak az új erdőtörvény, amelyet éppen ezekben a napokban hirdettek ki. Ez az új jogszabály már tükrözi a társadalmi elvárásokat és a természetszerű erdőgazdálkodás követelményeit is. Mindezekhez az erdei iskolák kitűnő közeget jelentenek. Az FVM a korábbi években is támogatta az erdei iskolák hálózatát, és a továbbiakban is szándékoznak megteremteni a támogatás feltételeit. Ennek a keretét tartalmazza majd az a minőségbiztosítási rendszer, amelyet az OEE fog működtetni.
Dr. Pethő József, az OEE elnöke emlékeztetett, hogy „messziről” indult az erdei iskolák ügye, és utalt arra a kapcsolatra, amely a Madarak és Fák Napja, valamint az Erdők Hete mozgalmakat az egyesülethez köti. Az OEE szakemberei már évtizedekkel ezelőtt fölismerték az ifjúság szemléletformálásának fontos szerepét.
A ForestPress kérdésére Lapos Tamás főosztályvezető-helyettes elmondta, hogy a támogatás forrását az FVM költségvetése folyó kiadásai sorából fedezik, de először meg kell történnie az EU-s notifikációnak. Ez a támogatás magasabb szintű lesz, mint a nemzeti, és több évre szól. A rendelettervezet már a brüsszeli döntéshozók asztalán van. A folyamatba meg kívánják hívni a KvVM és a civil szervezetek képviselőit is.

Forrás: ForestPress