ökofolyó a vadaknakÖkofolyosót hoznak létre a Kárpátokban Ukrajna és Lengyelország között, amelyen szabadon mozoghatnak a kipusztulás által fenyegetett védett vadállatok.
Az ökofolyosóval Lemberg (Lviv) megye hegyvidéki Turkai és Szkolei járásainak természetvédelmi területeit kötik össze a szomszédos lengyelországi térségekkel. Az intézkedés célja az, hogy lehetővé váljon a géncsere a ritkaságszámba menő állatok populációi között, amelyeket elválaszt egymástól a kerítéssel védett államhatár - közölte a lembergi zaxid.net hírportál a Lemberg megyei állami természetvédelmi főosztályra hivatkozva.

A hivatal szerint fennáll a veszélye annak, hogy az elszigeteltség miatt kipusztulhatnak az egyébként is veszélyeztetett fajok. Ezért fontos, hogy meginduljon az ukrán és lengyel területen élő, a természetvédelmi Vörös Könyvbe bejegyzett állatok - mindenekelőtt a bölény-, a barnamedve-, a hiúz- és a vadmacskaegyedek - migrációja a határon át.

Az ökofolyosó létesítése során a területek tulajdonosainak gondoskodniuk kell a többi között a terep erdősítéséről, a természetes növényzet helyreállításáról, a vadászat és a természeti környezetet károsító gazdasági tevékenység korlátozásáról, a táj környezeti állapotának megóvásáról.

Forrás: MTI