vadászpuskákEngedély nélkül tartották őket. Hat, engedély nélkül tartott lőfegyvert, köztük sörétes vadászfegyvereket, és csaknem ezer lőszert foglalt le a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) három borsodi férfinál - közölte az NNI pénteken az MTI-vel. A rendőrség közleménye szerint május 20-án (múlt szerdán) állampolgári bejelentés alapján, adatgyűjtést követően kutatták át a rendőrök egy szendrői férfi lakóhelyét, ahol két átalakított, engedély nélkül tartott sörétes vadászfegyvert, valamint különböző sörétes és golyós lőszereket találtak. A férfit a nyomozók őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte az előzetes letartóztatását.

A nyomozás során a hatóság látókörébe került egy becskeházi és egy kazincbarcikai lakos is. A három gyanúsított kihallgatásának eredményeként további fegyvereket foglaltak le a rendőrök: egy engedély nélkül tartott átalakított forgótáras pisztolyt lőszerekkel, egy átalakított hangtompítós lőfegyvert szintén lőszerekkel, valamint két sörétes és golyós vadászfegyvert. A rendőrség a nyomozás során összesen hat, engedély nélkül tartott lőfegyvert és közel ezer, különböző típusú lőszert foglalt le. A Nemzeti Nyomozó Iroda lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a három férfi ellen.     

A lőfegyverek engedély nélküli beszerzésében segítséget nyújtó személyek felkutatása folyik és készül a szakértői vélemény is a fegyverekről. A becskeházi és a kazincbarcikai férfi szabadlábon védekezhet. Az MTI kérdésére Bartha László, az NNI szóvivője azt közölte: az elsődleges szakértői vélemény szerint kizárt, hogy a lefoglalt fegyverekkel követték volna el a romák elleni támadásokat.

Forrás: MTI