kullancsUgyan hosszan tartó, kemény telet hagytunk magunk mögött, az átmenet nélküli, hirtelen jött meleg miatt máris aktivizálták magukat a kullancsok. A vérszívó atkák előmásztak rejtekhelyükről és fokozott veszélyt jelentenek mind az emberre, mind házi kedvenceinkre. – Ma már azok sincsenek biztonságban, akik sosem járnak erdőben. A szívós ízeltlábúak meghódították a nagyvárosi betondzsungeleket is. Másfél évtizede a kullancs még az erdőjáró, kiránduló ember "nyavalyája" volt, ma már a legkisebb zsebkendőnyi belvárosi parkban is a bőrünkbe akaszkodhatnak e rovarok – mondta el lapunknak Galina Szitnik, a megyei Köjál parazitológiai osztályának vezetője.
A kullancs-encephalitist (agyvelőgyulladás) és a veszélyes Lyme-kórt is terjesztő parányi élősködőktől a rovarriasztók és a gondos vizsgálat védi meg az embert. Az agyvelőgyulladásból a megbetegedettek döntő többsége 3-4 hét alatt szövődmények nélkül felgyógyul, de előfordulhat végleges izombénulás, sőt, nagyon ritkán halál is. A kullancson kívül a vírus terjedhet beteg állatok (tehén, kecske) nyers tején keresztül is. A másik bakteriális fertőzés a Lyme-kór. Erre akkor kell gondolni, ha egy-két hét után a szúrás helyén gyorsan terjedő pirosság jelenik meg. Ez pár héten belül kezelés nélkül is eltűnhet, a betegség azonban nem múlik el. Megnagyobbodnak a nyirokcsomók, megbetegedhetnek az ízületek, a belső szervek s az idegrendszer is. Ezért kullancscsípés után forduljunk orvoshoz.
– Kárpátalján az elmúlt évben nem történt olyan agyvelőgyulladás, melyet kullancscsípés okozott volna. Az utolsó ilyen fertőzés a beregszászi járási Guton és a Nagybereznai járásban történt. Veszélyes Lyme-kórral viszont öten is megfertőződtek: hárman az Ungvári, egy személy a Beregszászi járásban, s ugyancsak egy ember a megyeszékhelyen. Megyénkben jelenleg e két régión kívül a Perecsenyi és a Nagybereznai járásban mutatják a legnagyobb aktivitást a vérszívó paraziták – mondta el lapunknak Volodimir Markovics, a megyei Köjál különösen veszélyes fertőzések osztályának vezetője.
– Tudni kell, hogy nem minden kullancs fertőző. Az eddig befogott példányoknak a 3–12 százaléka bizonyult veszélyesnek. Mivel megyénk e szempontból nem tartozik a veszélyeztetett zónák közé, a védőoltás sem indokolt. Ezért a megfelelő előírások és óvintézkedések betartásával és "ellenfelünk" megismerésével nyugodtan hódolhatunk a természetjárásnak. Ajánlatos kiránduláskor zárt ruházatba öltözni. Viseljünk magas nyakú, hosszú ujjú inget, alul zárt nadrágot. Ruhánk legyen világos, hogy gyakran meg tudjuk nézni magunkat és társainkat, készüljön sima anyagból, hogy az öltözékre került kullancsot azonnal észrevehessük. Nem feledkezhetünk meg a fejfedőről sem. Biztonságunkat fokozhatjuk a különböző kullancsriasztó szerekkel.
Évről évre viták folynak arról, melyik a legmegfelelőbb módszer a kullancs bőrből való eltávolítására. Egyesek szerint azt a következőképpen célszerű elvégezni: cseppentsünk a kullancsra olajat, esetleg kenjük be vazelinnel vagy akár borotvahabbal. Az így oxigén nélkül maradó élősködő egy óra folyamán magától kimászik a bőr felszínére. Mások azt ajánlják, csipesszel távolítsuk el a hívatlan vendéget. Volodimir Markovics azonban azt ajánlja, amennyiben hazaérkezésünk után kullancsot találunk magunkon, forduljunk orvoshoz, aki szakszerűen megszabadít bennünket a kis vérszívótól.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó