erdőírtásJó negyven éven belül teljesen el fognak tűnni Brazília Atlanti-óceán felőli partjának esőerdei, ha a mostani tempóban folytatódik pusztításuk. A kelet-brazíliai erdőirtások elleni kampányok ellenére 2000 óta további 34 ezer hektár erdő tűnt el - derül ki az INPE kutatóintézet és az SOS Mata Atlantica alapítvány kutatásából. Ebben a tempóban az atlanti esőerdő, a Föld fajokban leggazdagabb ökoszisztémája 2050-re teljesen tönkre fog menni - figyelmeztetett az INPE kutatója, Flavio Jorge Ponzoni. Az erdőirtás "elszabadult" - fogalmazta meg kritikáját az egyik szerző, Marcia Hirota.
Az európai hódítók ötszáz évvel ezelőtti érkezésekor még esőerdő borította az egész atlanti partvidéket. Ennek időközben már a 93 százaléka megsemmisült, elsősorban a mezőgazdaság és a faipar hibájából. A környezetvédők szerint azért fenyegető ez a tendencia, mert az erdő enyhíteni tudná a globális éghajlatváltozást, továbbá Brazília 190 millió lakosából 130 millió számára víztározóként működik.
Áprilisban mintegy ötven környezetvédelmi szervezet, vállalkozás, egyetem és regionális kormány kötött megállapodást az atlanti erdő beerdősítésére - írta a Der Standard című osztrák lap online kiadása.
Ami az Amazonas-vidéket illeti, az osztrák WWF időközben jó hírekkel tudott szolgálni. A brazíliai Amazonas-esőerdő védelmére életbe hívott ARPA-program (Amazon Region Protected Areas) egy kiértékelés szerint teljes sikernek bizonyult. Nem egészen hatéves időtartama alatt elérte céljait, sőt, nagyrészt felül is múlta azokat. Egy 110 millió dolláros alap a jövőben is gondoskodni fog az Amazonas esőerdejének maradandó védelméről.
Az ARPA-program keretén belül 2012-re 600 ezer négyzetkilométernyi egybefüggő esőerdőt szándékoznak különböző védettségi kategóriákba besorolni, hogy megóvják az erdőirtástól. A mai napig 145 ezer négyzetkilométernyi területet sikerült nemzeti parkká, ökológiai állomássá, biológiai rezervátummá kinevezni, és ezzel szigorú védelem alá helyezni.

Forrás: MTI