hódcsaládokat engedtek szabadon skóciábanHárom európai hódcsaládot engedtek szabadon egy skóciai erdőben,  csaknem ötszáz évvel azután, hogy a vadászatuk a faj kipusztulásához vezetett. A Norvégiában befogott hódokat hat hónapos karantén után, a Knapdale  Erdőben (Argyll) engedték szabadon – erről számolt be a Daily Mail.

Az eseményre egy évvel azt követően kerüt sor, hogy a Skót Vadvédelmi Alap és a Királyi Zoológiai Társaság megkapta az engedélyt a sok vitát kiváltó újratelepítési kísérlethez.
Az újratelepítés ellenzői attól tartanak, hogy a hódok kárt tesznek a lazac- és más halállományban, veszélyeztetve  a skót gazdaságnak évente 100 millió font bevételt jelentő halászatot.
A 11 hódot azonban nyomkövető készülékkel látják el, és nem a lazacban gazdag folyókban engedik szabadon.
A karanténban folyamatosan ellenőrizték az állatokat, hogy mentesek-e az olyan baktériumoktól, mint a giardia és cryptosporidium ( emberre is ható élelmiszer mérgező baktériumok).
A három család, amíg saját lakhelyet nem építenek maguknak, mesterséget várat kapott az erdő környékén.
A természetvédők remélik, hogy a hódok megjelenése fellendíti a környék turizmusát, de azt mondják,  a hódoknak a megtelepedéshez még több hónapra van szükségük.
Az európai hód,( Castor fiber) vélhetően a legközelebbi rokona a Nagy-Britannia folyóit és tavait egykor lakó hódoknak. Most először fordul elő, hogy egy őshonosnak számító fajt ismét a vadonban engednek szabadon Skóciában.

Forrás: ForestPress