őz és vaddisznó tartása is tilosHivatalosan tizenkilenc, valójában ezer veszélyes állat élhet Budapesten. A szakértelem nélkül tartott kígyók nemcsak gazdájukra, de a szomszédokra is veszélyesek lehetnek, ha új helyet keresnek maguknak. Hallgassa meg!
A jegyzőkhöz beérkezett kérelmek alapján mindössze tizenkilenc veszélyes állat él Budapesten, miközben hüllőszakértők szerint ez a szám valójában ezer, ezerötszáz. A veszélyes, ezért engedélyköteles állatok egy részét olyan emberek tartják, akik nagyon kedvelik az adott állatot, például a madárpókot, és rengeteget olvastak a témáról, így a tartásuk is teljesen szakszerű. Az állattartók másik fele ugyanakkor csak divatból vagy feltűnésből vásárol veszélyes kígyót vagy egyéb egzotikus állatot, ám esetükben a szakszerűség nem mindig mondható el. Általában ezek az állatok szöknek aztán meg, és tűnnek fel például az egyik szomszéd konyhaszekrényében vagy a mellékhelyiségben.

Mivel egyre többen tartanak házi kedvencként vadászható vadakat is, mint amilyen az őz vagy a vaddisznó, egy hónappal ezelőtt módosították a vadászati törvényt, mely szerint vadászható vadakat a jövőben csak vadasparkban lehet tartani, magánszemélynél nem lehetnek ilyen állatok - magyarázta Czirák Zoltán a Környezetvédelmi Minisztérium biodiverzitás osztályának vezető tanácsosa.

Vannak, akik az állatkert munkatársaitól kérnek szakmai tanácsot, és Hanga Zoltán a Fővárosi Állat és Növénykert szóvivője úgy véli, ez még a jobbik megoldás, hiszen a munkájukhoz az ismeretterjesztés is hozzátartozik, de az már kevésbé elfogadható, amikor azzal a kéréssel fordulnak hozzájuk, hogy a már megunt különleges állatot fogadja be az állatkert.

A Fehérkereszt Állatvédő Liga munkatársaitól már többször kértek segítséget, mert a kertben vagy a lakásban veszélyesnek tűnő állatot találtak, ezért egy hüllőszakértővel is kapcsolatban állnak, aki beazonosítja például a kígyókat. A felelős állattartást már gyermekkorban meg kell tanulni, ezért, mint Szilágyi István kurátor elmondta, tavaly ősszel beindítottak egy állatvédelmi oktatást, amely leginkább a hüllőkre koncentrál.

Forrás: MR1