ki fizeti a kárt?Zalaegerszeg (ag) - Veszélyes üzemek kivédhetetlen találkozása, avagy mit lehet tenni az útra tévedő őz ellen? Ezt kérdezte olvasónk, dr. Szabó Tibor, akinek gépkocsijában 400 ezer forintos kárt okozott az eléje ugró vad.
Az eset Csonkahegyhát déli végétől nem messze történt minap egy reggeli órában, háromnegyed öt tájt.

- Kislengyel felől jöttem, teljesen szabályos tempóval, amikor jobbról, az út menti árkot borító magas fűből kiugrott az őz - idézte fel az esetet a csesztregi autós. - Fékezésre se volt időm, már ütköztünk. A Honda Jazz eleje, de még a bal oldala is megsérült, az ajtót alig lehetett kinyitni - mondta. A rendőrségi helyszínelés megállapította, hogy az autós szabályosan közlekedett - az állat nem került elő.

Dr. Szabó Tibor leginkább azt kifogásolta, hogy az út környezete átláthatatlan volt.

Paksa Ferenc, az állami közútkezelő kht. zalaegerszegi üzemmérnökség vezetője az esetről értesülve annyit mondott, a karbantartási kategória szerint az adott útszakaszon évente egyszer kell kaszálniuk. Ezt ő is kevésnek tartja, de ennyire kapnak megrendelést az államtól, ezt a munkát fizetik ki. Végezetül javasolta, az autós forduljon panasszal, illetve kérelemmel a közútkezelőhöz a történtek miatt.

Az inkriminált terület vadgazdálkodója a Nimród Vadásztársaság. Szélesi György vadászmester tudott az esetről, hiszen dr. Szabó Tibor őket is megkereste panaszával. Véleménye szerint a bírói gyakorlat ez esetben a veszélyes üzemek találkozására érvényes elvet veszi alapul. Azaz mindenki viseli a saját kárát. Ők a vad elpusztulásából származót, az autós pedig a javítás költségét.

Ettől eltérő álláspontot képviselt dr. Jákli Tibor zalaegerszegi ügyvéd. Mint elmondta, gyakorlatában előfordult, hogy ettől eltérő ítélet született, ez pedig a Legfelsőbb Bíróság elvi állásfoglalásán alapult. E szerint elháríthatatlannak tekinthető, ha a menetirány szerinti jobb oldalról érkezik a vad, és ezért az autóst megilleti a kártérítés. Ezzel szemben az úton balról átváltó vad esetén van mód a fékezésre, kitérő manőverre, ilyenkor a járművezető viseli a következményeket.

Most tekintsünk el attól, hogy ez a szemlélet menyire életszerű, de legalább felcsillant a remény, hogy dr. Szabó Tibor az őt ért több mint 400 ezer forintos veszteségért vagy egy részéért kártérítést kaphat.

Forrás: Zalai Hírlap