vadásznapMár-már hagyomány, hogy a Tarján melletti ifjúsági táborban rendezik meg a Komárom-Esztergom megyei Vadásznapot. A szombati nap elsősorban a vadászok ünnepe volt, de azok is jól érezhették magukat, akik ritkábban vesznek kezükbe fegyvert.

Már jóval a hivatalos megnyitó előtt zajlott az élet a táborban; a profi, sport, és női kategóriában induló lövészek 8 órakor vették célba a korongokat. A főzőverseny is megkezdődött már, a szakértő zsűri természetesen csak vadételeket kóstolt.

A vadásznapot Lukáts Péter nyitotta meg. Az Országos Magyar Vadászkamara Komárom-Esztergom megyei elnöke egyben átadta a Hubertus Kereszt-kitüntetéseket, és a megyei Vadászkamara elismeréseit. - Ez a nap elsősorban a vadászoké, de fontos, hogy azok is jól érezhessék magukat, akik nem gyakorolják ezt a sportot, így állítottuk össze a programokat is - mondta Lukáts Péter. - A civileknek azt is meg kell mutatnunk, nem egyszerűen a vad leöléséről, gyilkolásáról van szó. A vadászat a gazdálkodás része, ami nemcsak hasznos, hanem szükséges is. Ha nem lőnénk vadat, betegen pusztulnának el, esetleg fertőzéseket terjesztve. Ebből a körforgásból nem lehet kilépni, mióta az ember beleavatkozott a természet rendjébe, ezért kötelességünk is a vadászat.

A hagyományokat is ápoljuk, a Komárom-Esztergom megyei Vadászkamarának saját vadászkürt együttese is van. Emeli a hangulatot, ha kürtszót hallhatunk a lőtt vad mellett, ezért fontos nekünk mindez - tette hozzá.

Hagyomány még, hogy ilyenkor tartják az új vadászok fogadalomtételét. Ők a közelmúltban tettek sikeres vizsgát, szombattól pedig már minden tekintetben a vadásztársadalom teljes értékű tagjai.

A nap folyamán fellépett még Ihos József humorista, Simonyi Ottó mesterlövész pedig koronglövészet bemutatót tartott, de volt fegyverhajító verseny, vadászkutya bemutató és hastánc is.

Egész nap megtekinthető volt Halmi Péter Pál és Izeli Róbert vadász- és természetfotó-kiállítása, Mészáros Valéria grafikusművész, illetve M. Horváth Anna festőművész tárlata. A megyei vadásznap hajnalig tartó zenés, táncos mulatsággal zárult.

Forrás: Kemma