Kittenberger KálmánA nagy Afrika-kutató, zoológus, vadász és író, Kittenberger Kálmán emlékére szerveznek a hét végén nagyszabású programsorozatot Nagymaroson, ahol a híresség életének utolsó évtizedeit töltötte.
A Duna-kanyari város polgármestere, Petrovics László elmondta, hogy a zoológus élete is valóságos regény. 1881-ben Léván született szegény családban, és kistanítóként kereste kenyerét. Mégis hatszor eljutott Afrikába, először 1903-ban, hogy különböző szafarikon vegyen részt mint vadász és állatpreparátor. A költségeket a Nemzeti Múzeum fedezte, ennek fejében ő élete során összesen 60 ezer begyűjtött egzotikus állatpreparátumot adott át a múzeumnak. Ezek a tudományos világ számára hasznos értékek ma is láthatók. Vadászatai során gyakran került veszélyes helyzetekbe, volt, hogy egy oroszlán a földre döntötte, ám szerencsésen túlélte ezt a kalandot is. Útleírásaiban ezekkel a történetekkel ismerkedhetnek meg az olvasók.

A kitűnő vadásznak Nagymaroson volt egy nyaralója, amelyet ma Sylvia Lakként ismernek. A ház mögött temették el Szikra nevű kedvenc vadászkutyáját, amelynek sírköve ma is látható, ő maga a Farkasréti temetőben nyugszik 1958-ban bekövetkezett halála óta. Emlékét Nagymaroson mellszobor őrzi, és az idén már 17. alkalommal rendezik meg a mind nagyobb tömegeket vonzó Kittenberger napokat.

A mostani rendezvényt szombaton és vasárnap falunappal kötik össze, amikor is térzene, gyerekszínház és esti utcabál színesíti a programot. A nap során íjász-, solymász- és postagalamb-bemutatót tartanak, lesz a Duna-parton vadételekből főző verseny, a művelődési házban pedig Budai József természetfestő hangulatos képeiből nyílik kiállítás - hívta fel rá a figyelmet Petrovics László.

Forrás: Kúltúrpart