vörös mókusHadat üzent a szürke mókusoknak Károly brit trónörökös a vörös mókusok, a fák és a faipar védelmében. A Country Land and Business egyesület szerint az országban nem őshonos szürke mókusok (Sciurus griseus) megrágják a fák kérgét, és legyengítik vagy teljesen tönkreteszik őket. Egy, az egyesületet támogató levelében, mely megjelent a brit médiában, a walesi herceg úgy ítéli meg, a "szürke mókusokkal végezni kell". Jelenleg mintegy 3 millióra becsülik a szürke mókusok számát Nagy-Britanniában, vörös mókusból viszont már csak 120-160 ezer van, melyek nagy része Skóciában él. A vörös mókusokat nem csak a szürkék számbeli fölénye fenyegeti, hanem az is, hogy utóbbiak egy olyan vírus hordozói, amely halálos az őshonos vörös mókusokra.
A szürke mókusok károkozása az erdők faállományában legalább 1140 millió eurót tesz ki évente. A szürke mókusok tevékenysége hasonlatos a szarvasokéhoz: a populáció növekedése miatt az erdők nem tudnak megújulni, mert az állatok a fiatal fákkal táplálkoznak.
A szürke mókusokat a britek a 18. században telepítették be a szigetországba, de az állatok végül elfoglalták az ország nagy részét. Az egyesület beszámolója szerint a faipar, amely évi 2 milliárd font (651,8 milliárd Ft) bevételt termel, tönkremehet a szürke mókusok és a szarvasok együttes tevékenységének következtében.

Forrás: MTI