medvetámadásA medvék meg vannak zavarodva, mióta elpusztult a vezérhím. Bokaficam miatt műtötték meg kedden a veresegyházi medvepark egyik nőstényét Budapesten. Az állatra egy társa támadt rá, és széttépte az ízületeit a jobb hátsó lábában. Magyarországon ilyen műtétet még soha nem végeztek, de az orvosok szerint Milinek jó esélye van a gyógyulásra.
Hetek óta sántított Mili, mire gondozói rájöttek, hogy mi lehet a baja. A 19 éves nőstény medvét egy társa támadta meg, és széttépte az ízületeit a jobb hátsó lábában.

„Megvizsgáltuk és röntgenfelvétel készült, tulajdonképpen ez egy bokaficam ember viszonylatban, mert az ő lábuk nagyon hasonlít az emberekéhez, és ennek az ortopéd sebészeti helyreállítása lenne a program” – mondta Dr- Mezősi László állatorvos.

Néhány csepp méz elég volt, hogy Mili megnyugodjon a szállítás előtt. Az állatot egy konténerben vitték a budapesti állatkórházba, ahol délután megműtötték.

Az állatorvos egy ampullányi altatóval kábította el a 250 kilós mackót. Néhány perc után elájult, ezután gondozói egy targoncával emelték a kocsira.

Az, hogy a medve miért támadta meg társát, nem tudni. Dönci, a medvepark vezérhímje másfél hónapja pusztult el, miután egy gumilabdát operáltak ki a gyomrából. Az állatok azóta nem tudják, hogy ki vezér közöttük, ezért elképzelhető, hogy emiatt estek egymásnak.

„Az egész kifutó fel van most borulva a vezérhím hiánya miatt, én itt dolgozom kilenc éve, de nem látom azt a következő állatot, aki a kifutó élére fog állni” - mondta Kuli Bálint, a medvepark vezetője.

A gondozók abban reménykednek, hogy az állatok hamarosan eldöntik, hogy ki legyen közülük a vezérhím.

Magyarországon ilyen műtétet medvén még soha nem végeztek. Az orvosok szerint Mili néhány héten belül teljesen meggyógyulhat, de mivel az ízületek szétszakadtak a lábában, élete végéig sántítani fog.

Forrás: RTL Hírek