vadásznapTöbb mint hatezer látogató fordult meg Szőcsénypusztán. Huszonhatezer nagy- és tizenhétezer apróvadat ejtettek el Somogyban az elmúlt esztendőben.

- Büszkén mondhatjuk, hogy a somogyi és az idelátogató kül- és belföldi vadászok együttesen 26 ezer nagy- és 17 ezer apróvadat ejtettek el az elmúlt évben - mondta Bodnár Imre, a somogyi vadászkamara alelnöke a 18. megyei vadásznapon Szőcsénypusztán.
Bodnár József, az Országos Magyar Vadászati Védegylet alelnöke arról beszélt: a vadászat valaha a létfenntartás alapvető módja volt. - Ma az ember által korábban megbontott természeti egyensúly helyreállításának nélkülözhetetlen eszköze - folytatta. - A természetvédelemmel, a mező- és erdőgazdálkodással összhangban működő gazdálkodási ág, szakma, hivatás, passzió, regenerálódás és szenvedély. Ma Somogyban 80 vadgazdálkodó, 44 vadásztársaság, 29 földtulajdonosi közösség, 3 kft. és 4 zrt, ezen belül 2828 sportvadász és 221 hivatásos vadász tevékenykedik.
Somogyország kiváló élőhelyi adottságokkal, világhírű szarvasállománnyal rendelkezik.
A Henczel Szabolcs püspöki biztos által celebrált Hubertus-mise után került sor a kitüntetések átadására, majd az ifjú vadászok fogadalomtételére. Kemenszky Péter, a vadászkamara megyei titkára szerint az első vadászjegyesek mintegy harmada fogadta meg ünnepélyes keretek között, hogy igaz vadászként járja az erdőt, mezőt. A vadásznap szakadó esőben indult, de a fogadalomtételre már a nap is előbukkant.
A mintegy hatezer látogatót Vadász utca fogadta, ahol a vadász-kézművesipar legjobbjai árulták portékáikat; bóvlit, kacatot, giccset árusító standot nem láttunk idén sem. Képzőművész- és gyermekrajz-kiállítást, trófeabemutatót, vadaspark-látogatást, főzőversenyt, solymász- és a vadászkutya-bemutatót annál inkább. A legnagyobb tolongást szokás szerint a vadásztársaságok sátrainál tapasztaltuk. A kiállítók a területükön lőtt legjobb trófeákat hozták el, ezzel csábítva a régi és leendő vendégeket. F. Szarka Ágnes

Idén is kitüntették a legkiválóbb vadászokat
GRÓF NÁDASDY FERENC-emlékérem kitüntetésben a Gyótai Vadásztársaság részesült. A Kamara aranyérmét Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vt elnöke vehette át. A Magyar Vadászatért érdemrend kitüntetettje Rinyai Géza, a Kálmáncsa és Környéke Földtulajdonosi Közösség hivatásos vadásza lett. Nimród éremben részesült Lövey László, az állat-egészségügyi intézet igazgatója és Kovács László, a Somogysárdi Nyíres Vadásztársaság hivatásos vádásza. A HUBSRTUS KERESZT arany fokozatát kilenc, az ezüstöt egy, a bronzot négy vadász vehette át Szőcsénypusztán.

Forrás: Somogyi Hírlap