feltérképezték a medvebarlangokatFeltérképezték, de az orvvadászok miatt nem jelölték meg a háromszéki medvebarlangokat – jelentette be Mihai Pop, a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal képviselője. Mint mondta, azokon a területeken, ahol medvék tanyáznak, figyelmeztető táblákat helyeztek el, a barlangokat viszont azért nem jelölték meg, mert megkönnyítenék a lesipuskások munkáját, akik a szakember szerint „alig várják, hogy szakszerű eligazítást kapjanak.”
Összeszámolták a háromszéki medveállományt is: mint kiderült, körülbelül 600 vadállat él a megye erdeiben – jóval több, mint az optimálisnak vélt népesség –, ebből vélhetően 200 medve rendszeresen átvándorol a Hargita és Vrancea megyei erdőkbe.

A legtöbb egyed jelenleg Erdővidéken, Magyarhermány környékén és a Vargyasi-szorosban él. Mihai Pop szerint a háromszéki erdőkben 200–300-ra rúg az életképes populáció.

Romániában összesen hatezer medvét tartanak nyilván, ez a legnagyobb medvepopuláció az Unióban. A háromszéki falvak lakói sokat panaszkodnak, hogy a medvék bejárnak a településre, tönkreteszik a méhkaptárokat, rettegésben tartják az embereket.

Év elején a kommandói erdőben sebzett halálra egy anyamedve egy kovásznai csendőrt. A feltételezések szerint a férfi túl közel merészkedett a barlanghoz, a bocsait féltő állat ezért támadt rá. A baleset után a hatóságok közölték, figyelmeztető táblákat helyeznek el a térségben.

Forrás: Krónika.ro