őrült motorosok a mecsekbenNemrégiben együttműködési megállapodás köttetett a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Vadászkamara Területi Szervezete között annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a természetkárosítás elkövetőivel és az egyre gyakrabban extrémen „kirándulókkal" szemben. A természetet kedvelő túrázók és kirándulók sokszor szembesülhetnek azzal, hogy nyugodt kikapcsolódás helyett motokrosszosokkal és kvadozókkal kell megosztaniuk a természet által nyújtott lehetőségeket - még a fokozottan védett területeken is. A natúra kedvelőinek eddig is számos károsító tényezővel kellett megbirkózniuk (pl. szemetelés, orvvadászat, illegális fakitermelés és szemétlerakás), de ez az új természetkárosítás minden tekintetben felülmúlja az előbb említetteket.
Manapság sok helyen motorzúgás töri meg a csendet, a friss levegő helyett benzingőz szagát érezni, nem beszélve a túrázók (és a vadállomány) testi épségét is sokszor veszélyeztető akrobatikus mutatványokról.
A természetvédelmi őrök és a vadászok összefogásáról Nagy Gábor, a Duna-Dráva Nemzeti Park osztályvezetője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a megállapodás aláírása óta egyes vadásztársaságokkal már elindították a konkrét együttműködést, mára gyakorlati szintre vonták a megbeszéléseket.
„Elsődleges fontosságú, hogy egymás gyors elérése megoldható legyen, azaz lényeges a személyi állomány összehangolása, hiszen nem olyan nagy létszámú egyik szervezet sem, de ha összeadjuk, akkor valami eredmény azért kisülhet belőle"- fűzte hozzá a nemzeti park munkatársa.
Arra a kérdésre, hogy melyek azok a területek, ahol a leggyakrabban fordulnak elő ezen "extrém" sport szerelmesei, az osztályvezető azt válaszolta, hogy „elég változatosak a terepviszonyok mindenfelé, s mivel nekik erre van szükségük, bárhol előfordulhatnak. Szélsőséges példaként találtam már motornyomokat a Melegmányi-vízesésen is. A baj az, hogy nincsenek számukra megfelelő helyek kijelölve, így szinte mindenhol megjelenhetnek".

Forrás: Pécsi Újság