japán nem kér a bálnahúsbólÚgy tűnik, az izlandiak nyakán marad az a tömérdek hús, amely a mintegy húszévnyi szünet óta ismét nagyobb léptékben vadászott barázdásbálnák elejtéséből származik.
A japánok ugyanis nem szándékoznak megvásárolni a 2009-es exportra betervezett százötven barázdás bálna húsát. A főimportőr a csekély érdeklődéssel indokolta a döntést.

Az izlandi Hvalur bálnavadász-flotta ügyvezetője, Kristjan Loftsson ugyanakkor cáfolta, hogy problémák adódnának az értékesítésnél. A Japánba irányuló idei bálnahúsexport mennyiségét hatezer tonnára becsülte. Egy japán Greenpeace-képviselő ezzel szemben azt állítja, hogy a távol-keleti ország egész évi barázdásbálna-fogyasztása csupán négyezer tonna körül alakul - írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A korábbi vadászati és halászati miniszter, Einar K. Gudfinnsson január végén, a kormány bukását követő utolsó munkanapján jelentősen megemelte a barázdás- és csukabálnák éves fogási kvótáját. A döntést a jelenlegi szociáldemokrata-környezetvédő kormány csak részben vizsgálta felül. A 2009-re megállapított kvóta - 150 barázdás- és 100 csukabálna - változatlan maradt.

Forrás: MTI