kasmír szarvasA Hangul-gímszarvas úgy tűnik, visszatért a kihalás széléről. A közönséges gímszarvas szimplán csak hangulnak is nevezett alfaja az indiai Kasmír tartományban él. A legutóbbi, márciusban végzett számláláskor 175 egyedet regisztráltak. Lehet, hogy névleges az állomány növekedése - de a természetvédelmi hatóságok szerint reményre ad okot.

A populáció a tartományban két évtizede kitört fegyveres konfliktus előtt már növekedésnek indult. Akkoriban mintegy nyolcszáz hangul (Cervus elaphus hanglu) kószálhatott a Dachigam Nemzeti Parkban, Szrinagar városa körül. A park közelében élő emberek szerint annyira gyakori volt a szarvas, hogy bejárt mustárföldjeikre és zöldségeskertjeikbe is, kárt okozva a terményben.
   
Az orvvadászat mellett az egykor többszázas csapatokban mutatkozó hangult élőhelyének erdőirtások miatt bekövetkező töredezése sodorta veszélybe - tudósít a BBC hírportál (www.bbc.co.uk). Az 1970-es évek elején a Természetvédelmi Világszövetség először mérte fel a szarvas populációját. A számlálás keserű eredménnyel zárult - az állomány 170 egyedre csappant.
   
Majd a kormány számos intézkedésének hatására az állat megmenekült a kihalástól, állománya megnégyszereződött.
   
Az 1980-as évek végén kitörő fegyveres konfliktus azonban újra veszélybe sodorta a fajt. Sok zavarás érte élőhelyén, elsősorban szaporodási területén, a nemzeti park felső részén. A természetvédelmi felügyelők nem merészkedtek el ezekre a helyekre.
   
Miután azonban az elmúlt években gyakorlatilag helyreállt a rend a Kasmír-völgyben, újabb esélyt kapott a hangul. Közép-Kasmír természetvédelmi igazgatója, Rashid Naqash azt mondja, a legutóbbi számlálás szerint nőtt a hímek száma, amely jobb párzási eredményt jósol. A tehén-borjú arány is javult - így fenntartható lehet a populáció növekedése.
   
A kasmír természetvédelmi minisztérium 4,68 millió dolláros (923 millió forint) projektet tervez a hangul védelmére. Keretein belül a legújabb állatfényképezési technikákat vetik majd be, műholdfelvételek és földrajzi információs rendszerek felhasználásával. A hangul élőhelyét újraerdősítéssel, talaj- és vízvédelemmel, tűzvédelmi intézkedésekkel fogják javítani, és ragadozóbiztos kerítést is terveznek köré.
   
A minisztérium ezen kívül egy tenyészközpontot is létrehozott a faj számára. Az itt született állatokat GPS-nyakörvekkel ellátva alkalmas élőhelyeken eresztik majd szabadon. Naqash szerint a központ lehetővé teszi a faj megmentését akkor is, ha a vadon élő állományt megsemmisítené egy természeti csapás.

Forrás: Kárpátinfó