nincs megegyezés a vadászterületrőlA nagyvadakban gazdag bograi rész hovatartozásáról nincs megegyezés. Az őcsényiek hajdani vadászterületét a szekszárdiak és a decsiek használják. Az őcsényiek szerint mondva csinált okok miatt nem kapják vissza földjeiket.

Az ügy már a legfelsőbb bíróságon van. Az Őcsényi Földtulajdonosi Közösség hivatalosan nem létezik, de a vadásztársaság ettől függetlenül működhet.
Nem érkeztek be a megfelelő papírok a megfelelő időben a megfelelő helyre. Ezen bukott meg a dolog: ismét nem jutottak területhez az őcsényi vadászok, 1996 után 2006-ban sem. A papírokkal kapcsolatos történéseket másként látják a felek. A pórul járt őcsényiek hivatali akadékoskodásról és a dokumentumok eltüntetéséről beszélnek, míg a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal és a konkurens decsi vadásztársaság határozataiban és beadványaiban szabálytalan meghatalmazásokról, a területnagysággal való variálásról, sőt okirat hamisításról is szó esik.
Horváth Gábor, az immár 13 esztendeje terület nélküli őcsényi vadásztársaság tagja szenvedélyesen beszélt a régi szép időkről. Szerinte a vita arra vezethető vissza, hogy ez az őcsényi rész nagyvadakban igen gazdag. Már az apja is itt vadászott, vele kezdte az erdőjárást. De most Szekszárd és Decs osztozik ezeken a földeken, mert az őcsényiek papírjai nem jutottak el időben a vadászterületet kijelölő és engedélyező hatósághoz. Tízévenként van mód az ismételt kérelemre. Úgy tudja Horváth Gábor, hogy 1996-ban furcsa módon bedöglött a Trabant, amelyik az iratokat vitte. Most, 2006-ban pedig mindenféle kifogást keres a hivatal, hogy elutasíthassa a területkijelölés iránti kérelmet. Ők persze fellebbeztek, az ügy már a legfelsőbb bíróságon van.
Ahhoz, hogy egy vadásztársaság területhez jusson, szükség van a földtulajdonosokkal való megállapodásra. Létrehozták az őcsényiek is a földtulajdonosi közösséget 2006 tavaszán 16 taggal, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy saját vadásztársaságuknak adják bérbe az összejött 5200 hektárt. Csabai János, a vadásztársaság titkára azonban azt mondta: mindmáig nem tudtak érvényt szerezni a vadászati joguknak. Már a hivatalos területkijelölésnél tartottak, a decsiek feljelentése azonban megakasztotta az ügyet. Többek között arra hivatkoztak, hogy az alakuló ülés jegyzőkönyvét meghamisították az őcsényiek, nem az szerepelt benne, ami a helyszínen elhangzott. Rendőrségi és ügyészségi vizsgálat is indult az ügyben, s azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény. De ezután sem kapták meg a vadászterületet, s ezért fordultak bírósághoz.
A földtulajdonosi alakuló gyűlés szabályszerűségét dr. Szászi Ferenc is firtatta, aki akkor még az egyik jegyzőkönyv-hitelesítő volt, később hivatalvezető lett az engedélyező hatóságnál, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalban. Csabai János szerint a hivatalvezető decsi érdekeltségű vadász. Dr. Szászi Ferenc azonban el nem kötelezettnek vallja magát. Szerinte ezt igazolja az is, hogy kinevezését követően átadta az ügyet Baranya megyének. Mást hozzá fűzni nem kívánt, úgy gondolja, neki több szerepe nem volt ebben a történetben.
Hasonló, szűkszavúsággal nyilatkozott Koczka László, a decsiek földtulajdonosi közösségének és vadásztársaságának vezetője. Pécsen nekik adtak igazat, s reméli, hogy ezt a legfelsőbb bíróság is helyben hagyja. Véleménye szerint csak magukat hibáztathatják az őcsényiek, hogy 13 éve nem tudnak beadni egy szabályszerű területi kérelmet.
Az Őcsényi Földtulajdonosi Közösség elnöke, Németh Sándor persze másban látja a probléma okát. Meggyőződése, hogy azért nincs megegyezés, mert a decsiek nem akarnak lemondani a bograi területről. Ez a vitatott 480 hektár a nagyvadak paradicsoma. Évi 150 vaddisznót szoktak ott kilőni, ezért nem adják könnyen, ezért válnak semmissé a korábban elfogadott beadványok, s ezért tűnnek el papírok. De elmennek a végsőkig az igazukért. Most felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Legfelsőbb Bírósághoz a hatósági eljárás során elkövetett szabálytalanságok miatt.
Semmi szabálytalanság nem történt, a bíróság szerint is törvényes volt az eljárás. Ezt hangsúlyozta Kosaras Zoltán, a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal osztályvezetője. Azt is hozzátette: az őcsényiek nem azokat az okmányokat és nem olyan módon adták be, amelyeket és ahogyan kellett volna. Később egyeztető tárgyalásra hívta az érintetteket, hogy állapodjanak meg a vitás területrészekről. Megnyugtató eredményt ez sem hozott. S mivel nincs érvényes, kijelölt, térképen körbehatárolt terület, az Őcsényi Földtulajdonosi Közösség hivatalosan nem létezik. Vadásztársaság ettől függetlenül működhet, terület nélkül. Az osztályvezető szerint nincs más hátra, ki kell várni a következő vadászterület-kialakítási lehetőséget, ami 2016-ban lesz. S akkor időben és körültekintően kell elkezdeniük az ügyintézést az őcsényieknek. 

Három éve húzódik a vadászok területi vitája
JEGYZÖKÖNYVEK, beadványok, határozatok, felhívások, végzések, fellebbezések, nyilatkozatok, keresetek, szakértői vélemények, kérelmek, észrevételek, ítéletek. Terjedelmes iratanyag keletkezett az őcsényi vadászterülettel kapcsolatos ügyben az elmúlt három év során. Foglalkozott már e bonyolult jogvitával a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, a tolnai és a baranyai mezőgazdasági szakigazgatási hivatal. Jelenleg a Legfelsőbb Bíróság előtt van az ügy, ahová felülvizsgálati kérelmet adtak be az őcsényiek az őket elmarasztaló Baranya megyei bírósági ítélet ellen.

Forrás: Tolnai Népújság